Noord-Veluwe

Zelf aan de slag met een trui? Deze breidokters weten altijd raad

De breidokter weet raad
De breidokter weet raad © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Insteken, overslaan, doorhalen en af laten gaan. Voor iedereen die ooit heeft leren breien, klinkt dit rijtje als een bekend mantra. Nu het kouder en kouder wordt en de verwarming meestal enkele graden lager staat, pakken veel mensen de naalden weer op. Tijd om zelf aan de slag te gaan en een trui, sjaal of wanten te breien.
Mariëtte van Oostveen weet niet beter dan dat ze al haar hele leven handwerkt. Als klein kind leerde zij haken en breien. Nu is ze de trotse eigenaar van Wolatelier Knots in Harderwijk. Mariëtte: "Ik was bijna dertig jaar bankmedewerker en overleefde vier reorganisaties. Bij de vijfde ben ik vertrokken en heb ik mijn droom waargemaakt. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en ben ruim zeven jaar geleden mijn eigen winkel begonnen."

Breidokter weet raad

In haar Wolatelier Knots gebeurt van alles. Zo is er deze zaterdagmiddag een workshop handschoenen en wanten breien. En daar is genoeg belangstelling voor. Oostveen: "Het is voor deze workshop handig als je al sokken kan breien of rondbreien. Maar ook beginners kunnen aanhaken." Ook wanneer mensen met een probleem in hun werk zitten, kunnen zij op zaterdag binnenlopen in de winkel in Harderwijk. Want dan zit de Breidokter klaar. "Ha, ha, ha", lacht Mariëtte, "eigenlijk ben ik dat gewoon zelf, of twee van mijn collega's. Wij helpen de mensen verder en hebben eigenlijk altijd wel een oplossing."
Nu de gasprijzen zo hoog zijn, zien wolwinkels de belangstelling voor breien en haken toenemen. Het is niet moeilijk om een das, wanten, trui of zelfs een hele deken te maken. Volgens de 'breidokters' en de bezoekers van Wolatelier Knots van het atelier is het ontspannend, leuk en uniek omdat wat je zelf maakt, altijd bijzonder is.

Tante Knots

Naast de uitgebreide winkel en website, schreef van Oostveen ook nog twee boeken over breien. Zo is er een boek 'De Vissersdeken van tante Knots', een variatie op de visserstruien. En het boek 'Handwerken zonder klachten'. "Vooral dat boek kan mensen echt helpen wanneer ze last van hun handen krijgen bij handwerken. Er staan tips in voor ergonomisch handwerken, tips voor handwerkers en begeleiders van handwerkers".
Bekijk hieronder hoe de breidokters te werk gaan:
Ja en dat wordt dus toch uithalen en opnieuw beginnen!