Liemers

Zes jaar cel en tbs voor doden Sidney uit Zevenaar

De man stond terecht voor de rechtbank in Zutphen.
De man stond terecht voor de rechtbank in Zutphen. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Een man van 22 jaar uit Zevenaar moet zes jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd voor het doden van zijn vriendin Sidney uit diezelfde plaats. Sidney werd in november vorig jaar buiten bewustzijn gevonden in een woning aan de Vesterbos en overleed later in het ziekenhuis. Justitie eiste begin november negen jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen haar toenmalige vriend.
Nog steeds is niet helemaal duidelijk geworden wat zich heeft afgespeeld in de woning aan de Vesterbos in Zevenaar, waar Sidney op dat moment op het huis en de hondjes van haar tante past. Zeker is dat de jonge vrouw haar toenmalige vriend aan het begin van die nacht uiteindelijk binnenlaat na een ruzie voor de deur. Binnen zouden ze hebben gepraat en het hebben bijgelegd, vertelde hij eerder op zitting.

Doodslag bewezen

Hierna zou er toch weer onenigheid zijn ontstaan, omdat de Zevenaarder Sidney wilde vasthouden en zij dat juist niet wilde. De man zelf beweerde dat toen de stoppen door sloegen en hij haar vervolgens bij haar hals pakte. Pas nadat Sidney het bewustzijn had verloren stopte hij. Uiteindelijk belde hij zelf 112, maar deed dit pas minuten later. Ook vertelde hij toen niet de waarheid over wat er gebeurd was.
Volgens de rechtbank zijn deze feiten zeer ernstig en wordt doodslag bewezen geacht. "Hij heeft net zo lang haar keel dichtgeknepen, waardoor Sidney het bewustzijn heeft verloren. Dit heeft hij gedaan terwijl zij tegenstribbelde en ze van het bed op de grond belandden. Dat de 22-jarige zelf zegt spijt te hebben en niet de bedoeling had haar te doden, maakt dit niet anders."

Behandeling noodzakelijk

Naast een celstraf, krijgt de man ook tbs met dwangverpleging. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat hij zwakbegaafd is en beperkt is in zijn sociale capaciteiten. De 22-jarige woonde sinds 1,5 jaar op zichzelf, maar dat ging moeizaam. Al zijn geld ging op aan drank en drugs. Volgens de onderzoekers is dat sinds zijn puberteit zijn uitvlucht als hij overprikkeld raakt of overvraagd wordt en zijn hoofd overloopt. De rechtbank neemt hierin de eis van justitie over.
De familie die Sidney, vanaf dat ze half jaar oud was, heeft opgevoed en waar ze altijd heeft gewoond, krijgt een schadevergoeding. Haar biologische moeder komt hier niet in aanmerking voor.
De Zevenaarder zelf was niet bij de uitspraak aanwezig.