Stedendriehoek

Steeds meer ongelukken op A1 bij Twello, maar oplossing is aanstaande

Een ongeval op de A1 bij Twello.
Een ongeval op de A1 bij Twello. © Rens Hulman/NewsUnited
TWELLO - Er komt een oplossing voor het grote aantal ongevallen op de A1 bij Twello richting Amersfoort. Er staat daar vaak file in de ochtendspits, omdat daar veel auto's op elkaar botsen. Rijkswaterstaat laat in een reactie weten dat het aantal ongelukken op die plek toeneemt en dat de oplossing in aantocht is.
"Het aantal ongevallen ligt nu ook al hoger dan over heel 2019", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. "We zien een toename van het aantal ongevallen op het wegvak Deventer richting Voorst. In één richting dus. Het gaat vooral om kop-staartbotsingen en flankongevallen."

Van vier naar drie rijstroken

Op dit gedeelte van de A1 stonden vorige week flinke files. Op woensdag 23 november was het raak. De dag erna waren er zelfs meerdere botsingen. uit gegevens van videocorrespondent Rens Hulman bleek het ook al mis te zijn gegaan op 3, 8, 10, 15 en 17 november.
Bij Rijkswaterstaat is bekend waarom. "Bij Twello gaat de A1 van vier rijstroken terug naar drie", vervolgt de woordvoerder. "Net voorbij Twello gaat de A1 over naar twee rijstroken en een plusstrook. Een plusstrook is een rijstrook aan de middenbermzijde die op rustige momenten is afgesloten. Rond deze twee plekken vonden de meeste ongevallen plaats."
In zo'n situatie is er veel beweging als het druk is. Weggebruikers veranderen van rijstrook en kunnen plotseling remmen. Toch is de exacte oorzaak van de ongelukken niet bekend. "Dit wordt niet geregistreerd in de ongevalsdata. We weten dus niet in hoeverre gedrag zoals afleiding, onvoldoende afstand houden of niet opletten een rol speelt."

Oplossing

Hoewel er volgens Rijkswaterstaat signalering en filewaarschuwing op die plekken is, zijn er nog steeds veel ongelukken. Maar er wordt aan een oplossing gewerkt. De snelweg wordt verbreed.
"Met de verbreding worden de bestaande vier rijstroken vanaf Deventer doorgezet richting Apeldoorn. Daardoor verdwijnt de situatie van drie rijstroken en de plusstrook komt te vervallen. Hierdoor hoeven weggebruikers veel minder van rijstrook te wisselen. Waarschijnlijk zullen de ongevallen die hierbij horen afnemen", besluit de woordvoerder.