Rivierengebied

Wat als er een ramp uitbreekt in Gelderland? Dan heb je dit nodig

Er zijn allerlei hulpmiddelen om te overleven in geval van nood.
Er zijn allerlei hulpmiddelen om te overleven in geval van nood. © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - We moeten ons beter voorbereiden op een potentiële ramp, zoals de evacuatie van het Rivierengebied in 1995. Mensen moeten minimaal twee dagen kunnen overleven zonder stroom, gas en water, als bijvoorbeeld een cyberaanval het land platlegt. Die oproep doet het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, die donderdag een campagne begint. Welke spullen hebben we dan allemaal nodig?
Jeroen Klaassen uit Zaltbommel is eigenaar van een prepshop. In die winkel kun je spullen kopen om in leven te blijven tijdens mogelijke rampen. Volgens Klaassen onderschatten we de gevolgen van een mogelijke ramp en kunnen we ons maar beter voorbereiden. "Helaas hebben we het niet alleen massaal in huis, dat zou wel moeten. De overheid gaat er wel echt van uit dat we voorbereid zijn. En dat we voor onszelf kunnen zorgen, maar dat is niet zo."

Water is het belangrijkste

Om een aantal dagen te kunnen overleven is eten is noodzakelijk, maar water het allerbelangrijkste. Nog beter dan watertabletten, is een waterfilter. Daar kun je een hele straat van gemiddeld 22 woningen mee van water voorzien. Je kan daarmee water drinken wat je gewoon uit de sloot haalt. Want het water komt de kraan niet uit als waterpompen door bijvoorbeeld een stroomstoring niet meer draaien.
Bekijk hier wat je allemaal nodig hebt om een ramp te overleven:
Hoe overleef je een ramp?