Gelderse Vallei

Wolvendiscussie gaat de grens over: 'Zo snel mogelijk uit de weg ruimen'

Provincie wil schieten op wolf in aanwezigheid van publiek.
Provincie wil schieten op wolf in aanwezigheid van publiek. © Pixabay / bewerking Omroep Gelderland
OTTERLO - De rechter zette vandaag een streep door het plan van de provincie Gelderland om 'tamme' wolven af te schrikken met een paintballgeweer. Maar daar houdt de discussie over de wolf voorlopig niet mee op. Zelfs buiten de landsgrenzen wordt naar de Veluwe gekeken. "Dit is niet een louter Nederlandse aangelegenheid."
Op de dag van de uitspraak vertelt onderzoeker Joachim Mergeay van het Vlaamse INBO (Instituut Natuur en Bosonderzoek) dat hij zich grote zorgen maakt over de situatie op de Veluwe. Weken geleden doken er namelijk verschillende beelden op waarop duidelijk niet schuw gedrag was te zien bij een van de wolven die op dit moment in het Nationaal Park de Hoge Veluwe leeft.
"Hier moet dringend ingegrepen worden, dacht ik", beschrijft Mergeay. "Er is een duidelijk protocol (IPO) dat voorschrijft dat je wolven die regelmatig mensen benaderen op minder dan 30 meter afstand moet vangen, onderzoeken, zenderen en daarna 'aversieve conditionering' (afschrikken, met bijvoorbeeld paintballgeweer) moet toepassen."

'Gevangen en gezenderd'

Vanuit zijn rol bij het Large Carnivore Initiative for Europe schreef hij er een statement over dat te vergelijken is met het statement dat de zoogdiervereniging eerder afgaf over de kwestie. Niet gek dus dat beide partijen daarna met elkaar in contact kwamen. "Deze wolf had al veel eerder gevangen en gezenderd moeten worden", zegt Mergeay. Hij en zijn team stonden onlangs zelfs klaar om naar de Veluwe af te reizen, maar de provincie en Park de Hoge Veluwe zaten daar niet op te wachten, zegt de Vlaamse wetenschapper.
Waarom zouden wij moeten meewerken aan verdoven en zenderen?
Navraag bij de provincie leert dat de provincie geen bezwaar heeft tegen zenderen. Een woordvoerder wijst er daarbij wel op dat het vooral een optie is die je gebruikt wanneer je niet goed weet waar een dier zich ophoudt, of als je onderzoek wil doen. "Dat is voor ons als provincie niet aan de orde."
De directeur van Nationaal Park de Hoge Veluwe laat in een reactie weten dat zenderen niet in het parkbelang is. "Waarom zouden wij moeten meewerken aan verdoven en zenderen? Zenderen maakt de wolven niet mensschuw en het dient geen enkel ander doel dan het bevredigen van de nieuwsgierigheid van wetenschappers, de Zoogdiervereniging en andere donkergroene organisaties", aldus directeur Seger van Voorst tot Voorst.

Te laat gehandeld

Ecoloog en wolvenkenner Erwin van Maanen vindt ook dat er veel te laat gehandeld wordt, maar betwijfelt of zenderen de oplossing is. "Je kunt de wolf alleen maar volgen, maar je weet nog steeds niet wat zijn gedrag is ten op zichte van mensen. Het enige voordeel van zenderen zou kunnen zijn dat je hem in de gaten kunt houden als hij het gebied uittrekt. Dan kun je de wolf makkelijker opsporen, maar helemaal waterdicht is dat ook niet."
Zijn Belgische collega ziet wel voordelen van het zenderen. "Je kunt daarmee het gedragspatroon nauwkeurig onderzoeken. Waar hij eet, waar hij slaapt, waar beweegt hij zich."
Ik zou deze wolf zo snel mogelijk uit de weg ruimen
We lopen achter de feiten aan dus, maar wat moet er gebeuren? Is schieten met een paintballgeweer de oplossing? Onderzoeker Mergeay is duidelijk: "Je hebt nu een situatie die kan escaleren naar gevaarlijk gedrag. Op dit moment is hij dat niet voor mensen, maar je moet er niet op wachten tot het wel gebeurt. Ik zou deze wolf daarom zo snel mogelijk uit de weg ruimen."
Van Maanen wil zover niet gaan. "In Duitsland hadden ze zo'n wolf met dit gedrag inderdaad allang afschoten, maar ik zou nu pleiten voor een aanpassing in het park, zodat er in bepaalde zones geen mensen meer kunnen komen." Hij onderschrijft de angst van zijn Vlaamse collega. "Er zijn voorbeelden uit recent onderzoek in Polen van wolven die daar werden gevoerd, niet meer schuw waren een paar mensen hebben gebeten. Dat was allemaal niet heel erg, maar het kan hier ook gebeuren. Het blijft een roofdier."