Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

We kunnen gewoon volop schaatsen in onze provincie

Ondanks de energieprijzen gaan toch diverse schaatsbaantjes weer open. Foto ter illustratie.
Ondanks de energieprijzen gaan toch diverse schaatsbaantjes weer open. Foto ter illustratie. © ANP
ERMELO - Van vorst is nog geen sprake, laat staan bevroren vijvers en plassen. Toch kunnen Gelderse schaatsliefhebbers de ijzers al onderbinden, want op veel plekken in onze provincie zijn de jaarlijkse schaatsbaantjes inmiddels geopend. Ondanks de forse energierekeningen hebben veel organisaties het weer voor elkaar gekregen voor een mooie ijslaag te zorgen.
Zo ook in Ermelo, vertelt Jan-Carel Schepenaar met gepaste trots. "Dankzij al onze sponsoren. Ik kan niet anders zeggen", zegt één van de organisatoren van IJS in Ermelo. De energietarieven ontgaan ook de Ermelose straten niet.
Desondanks twijfelde Schepenaar geen seconde over de vraag of het wel of niet zou doorgaan dit jaar. "Nee, we waren ontzettend gemotiveerd. Vorig jaar hebben we drie weken voor tijd de stekker eruit moeten trekken. Dat was een grote teleurstelling. Dit jaar stond iedereen op scherp: nou gaan we het ook doen."
Om beslagen ten ijs te komen, werden woensdag eerst nog de spreekwoordelijke puntjes op de 'i' gezet. 's Avonds was de opening van de baan met de sponsoren.
Kijk hier naar de laatste voorbereidingen in Ermelo:
IJsbaantjes veelal toch open ondanks hoge stroomprijs
Ook bij Friends on Ice in Ede hebben ze wat hulp gehad: "We kunnen stroom gebruiken van de gemeente die ons een beetje tegemoetkomt", zegt Guus Wijnsouw. "We moeten de tent wel verwarmen met diesel, dat is nu wat duurder, maar we hebben niet getwijfeld om het door te laten gaan. We hebben jaren lang niet kunnen schaatsen, dus dat willen we niet nog een jaar. We zijn straks dus weer als vanouds zes weken lang open", zegt hij naar volle tevredenheid.

Niet op Het Loo

Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn worden zoals elk jaar activiteiten georganiseerd, maar mede door andere keuzes in het programma zijn er dit jaar geen plannen voor de schaatsbaan.
"Want voor drie weken schaatspret een baan optuigen, is niet duurzaam", meent Jacolien van Wezep van Paleis Het Loo. Rond het thema 'Winterse Warmte' bieden ze wel tal van andere activiteiten aan, zoals een stallenrace op het stallenplein.