Gelderse Vallei

Zo schieten ze in Amerika met paintballkogels op wolven

Bioloog Dan Stahler heeft in Amerika ervaring met het afschrikken van niet-schuwe wolven
Bioloog Dan Stahler heeft in Amerika ervaring met het afschrikken van niet-schuwe wolven © Screenshot Youtube video Yellowstone National Park
OTTERLO - Mag de provincie Gelderland nu wel of niet met een paintballgeweer op wolven schieten? Dat wordt woensdag duidelijk als de rechter uitspraak doet in de zaak die door de faunabescherming werd aangespannen. Maar wat is nu eigenlijk het effect van zo'n paintballkogel op de wolf? We vroegen het aan de hoofdbioloog van het Yellowstone Park in Amerika, dat als belangrijk voorbeeld dient voor de provincie.
In dat Yellowstone National Park hebben ze ervaring met tam (niet schuw) gedrag van enkele wolven. Om het gedrag van die wolven te beïnvloeden maken ze, alleen als het echt nodig is, gebruik van paintballgeweren.
De pijn die zo'n schot veroorzaakt stuurt wolven in hun gedrag om mensen te mijden. Dat verklaart ook direct waarom het noodzakelijk is om de wolf in aanwezigheid van publiek te beschieten. Dan pas heeft de wolf doordat de korte felle pijn die ze ervaren een directe relatie heeft tot hun contact met mensen.
Het is veilig en effectief gebleken
"Wij gebruiken paintballs, omdat we de wolf hier veilig mee kunnen raken", vertelt Wildlife bioloog Dan Stahler van het park in de Verenigde Staten. "Los van de kleine kans om het oog te raken is het heel moeilijk om een wolf hier echt mee te verwonden." Volgens Stahler is er nog nooit een wolf mee verwond. "Het is veilig en effectief gebleken."

Verschillen met Amerikaanse aanpak

Toch zit er wel een verschil in de werkwijze van de Amerikanen en de voorgestelde aanpak van de provincie Gelderland. Zo wil de provincie met kleur gaan schieten om de wolf zo een tijdje in de gaten te kunnen houden.
Dat doen ze in het Yellowstone Park anders. "Wij gebruiken geen kleur. Dat doen we bewust omdat we ons in een Nationaal Park begeven en dat gevoelig ligt bij het grote publiek. We herkennen onze 'boosdoeners' wel aan andere kenmerken of doordat ze een halsband dragen met een zender." Toch benadrukt Stahler dat het gebruik van gekleurde verfkogels wel een manier kan zijn om wolven te volgen en te monitoren of het gedrag verandert.

Wapens

Wat nog meer opvalt is het gebruik van de wapens. Waar ze in Amerika gebruik maken van klassieke paintballwapens als de Tippmann 98, wil de provincie Gelderland een FN 303 inzetten. Dat wapen is van nature geen paintballgeweer, maar een krachtig luchtdrukwapen dat gebruikt wordt door de (oproer)politie. Volgens wapenkenner Jás van Driel is dit wapen wel wat krachtiger dan een regulier paintballgeweer, maar een heel groot verschil zit er niet tussen. Toch hebben er de afgelopen jaren wat fatale incidenten plaatsgevonden met de FN 303.
Wij zouden zo'n wapen waarschijnlijk niet gebruiken
In Amerika spelen ze wat dat betreft liever op safe. "Wij zouden zo'n wapen waarschijnlijk niet gebruiken. De uitgaande druk op onze geweren (ongeveer 800 psi) geeft ons een effectieve hoeveelheid die nodig is voor wolven." En Stahler benadrukt: "We schieten omdat we hiermee het gedrag van wolven kunnen beïnvloeden en we voorkomen hiermee dat we wolven af moeten schieten."

Zie ook: