Noord-Veluwe

Nu al de boom in huis? Zo blijft hij mooi tot eind december

Kerstbomenkweker Egbert Veldhuis.
Kerstbomenkweker Egbert Veldhuis. © Omroep Gelderland
VAASSEN - Kerstboomverkopers merken dat veel klanten nu al een boom aanschaffen. Werd het eerder nog druk in de week na Sinterklaas, inmiddels slaan veel inwoners van Gelderland al toe voordat december is begonnen. Maar hoe zorg je ervoor dat je boom het ook lang volhoudt?
Kerstbomenkweker Egbert Veldhuis uit Vaassen heeft wel wat adviezen. "Geef je boom water", is zijn eerste tip. Dat geldt niet alleen voor bomen met een kluit. Voor afgezaagde kerstbomen zijn standaarden te koop waar water in kan. "Wij zagen 1 á 2 centimeter van de stam af. Dan is de boom weer vers en kan hij via de stam weer goed vocht opnemen."

Schepje suiker erdoorheen

"Let ook goed op de temperatuur van het water", zegt Veldhuis. Volgens hem kun je je kerstboom het beste lauw water geven. En wil je echt tot het uiterste gaan om je boom groen te houden? "Doe dan af en toe een schepje suiker door het water. Daarmee verbeter je de houdbaarheid van je boom."
Nieuw ten opzichte van voorgaande jaren zijn speciale tabletjes, waar wat voeding in zit. "Net zoals je wel eens voeding krijgt bij een bos snijbloemen", zegt Veldhuis. "Je kunt twee van zulke tabletjes oplossen in een liter water om de boom langer goed te houden. Al komt er natuurlijk altijd een kéér een eind aan zo'n boom, hè?", lacht hij.
Hoe houd je je boom groen? Bekijk hier de video:
Met deze tips blijft je kerstboom extra mooi van kleur