Noord-Veluwe

45 bijzondere Puttenaren zijn deels vergeten en dat is niet de bedoeling

Norman van Walt van Praag in zijn bijzondere tuurtoren.
Norman van Walt van Praag in zijn bijzondere tuurtoren. © Brand Overeem
PUTTEN - 45 Puttenaren die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het dorp zijn soms al kort na hun overlijden vergeten. Onterecht, vinden de schrijvers van het boek Putters en Puttenaren. "Huidige inwoners van Putten mogen best wat meer weten over hun voorgeslacht. Er hebben heel bijzondere mensen in ons dorp gewoond", zegt redactievoorzitter Bert Paasman.
Zonder enige twijfel kan Paasman een aantal bijzondere figuren uit de Puttense geschiedenis noemen, maar één van de markantste is volgens hem Norman van Walt van Praag. Hij bouwde tot twee keer toe een twintig meter hoge toren in zijn tuin in het bos bij Putten. "Hij had heel saai werk en was op het oog ook wel een wat saaie man", zegt Paasman. "Maar als hij thuis kwam veranderde hij in een ander persoon. In iemand die naar het universum wilde en daarom een toren gebouwd heeft. Helemaal in Griekse stijl met oude zuilen. Heel bijzonder."
De toren staat er nu nog steeds.
De toren staat er nu nog steeds. © Rik Bronkhorst / Omroep Gelderland
De bouw van de eerste toren duurde drie à vier jaar. Lang heeft Van Walt van Praag er niet van kunnen genieten. "Begin 1972 was er een heel harde storm in Nederland en zijn toren viel aan diggelen. Overal lagen stukken van de toren. Van Walt van Praag is toen opnieuw begonnen aan de bouw, terwijl hij al achterin de zestig was. Hij heeft weer een aantal jaar gebouwd, maar heeft het bouwwerk daarbij ook sterker gemaakt met een extra zuilenrij. En nu staat de toren er nog steeds", zegt Paasman met gepaste trots.

Klappen

Gepensioneerd professor Paasman schreef het boek samen met Johannes van Hell, Jolette van Eijden, Margreet van Wijk en Evert de Graaf, historicus en oud-wethouder. Laatstgenoemde schreef een verhaal over een voorloper van hem, oud-wethouder Jan Nijenhuis. "Dat was ook een bijzonder mens uit de geschiedenis", zegt De Graaf. "Hij is, voordat hij de politiek in ging, onderwijzer geweest. In die tijd heeft hij ook een belangrijke rol in de oorlog gespeeld. Toch kennen de meeste mensen hem van de ULO, waar hij schooldirecteur was. Hij had enorm gezag. Als je iets flikte moest je mee naar z’n kantoor en dat noemde hij zelf ook de volle mep. En dan kreeg je, meestal met een knuppeltje, echt afgemeten klappen op je achterwerk en dan kon je weer gaan. En dat kon toen allemaal."
Portret van Jan Nijenhuis.
Portret van Jan Nijenhuis. © Archief / Putters en Puttenaren
Deze, en 43 andere portretten zijn gebundeld in het nieuwe boek. "Het is het tweede deel", legt Paasman uit. "De eerste editie met bijzondere Puttenaren kwam zes jaar geleden uit en dat smaakte direct naar meer. Mensen worden zo snel vergeten. Ik vind het pijnlijk om te zien dat mensen die twintig jaar dood zijn en heel iemand waren in Putten, al vergeten zijn, terwijl ze op meerdere fronten bijzonder waren. En dat bijzondere zit 'm dan niet in macht, rijkdom en titels maar in de ideeën die ze hadden. Met die boek brengen we deze mensen duidelijk weer onder de aandacht."