Rijk van Nijmegen

Berichtenverkeer levert extra bewijs in Beuningse vergismoord

Beelden rond moord op klusjesman Mehmet gedeeld.
Beelden rond moord op klusjesman Mehmet gedeeld. Opsporing Verzocht © Opsporing Verzocht
BEUNINGEN - Het Openbaar Ministerie heeft maandag op een extra zittingsdag over wat de Beuningse vergismoord is gaan heten, nieuwe gekraakte berichten gepresenteerd. Het OM ziet in de berichten aanvullend bewijs tegen de zes mannen die eind oktober gevangenisstraffen variërend van 20 jaar tot levenslang tegen zich hoorden eisen.
De mannen worden ervan verdacht op 6 juli 2020 op klaarlichte dag de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy te hebben vermoord. Het slachtoffer werd op een parkeerplaats in Beuningen door twee mannen met bivakmutsen op onder vuur genomen. Zeven kogels werden hem fataal.
Omdat justitie nooit een motief voor de moord heeft kunnen vinden, wordt ervan uitgegaan dat er sprake is geweest van een persoonsverwisseling en dat het dus een vergismoord was.
In oktober kwam de zaak voor de rechter en eiste het OM levenslang tegen de man die ervan verdacht wordt opdracht te hebben geven voor de moord. Anderen kregen straffen variërend van 20 tot 28 jaar voor de rol die zij volgens het OM bij de moord hebben gespeeld.
Versleutelde berichten, gegevens van zendmasten en camerabeelden vormden volgens de officier van justitie voldoende bewijs om hoge straffen te eisen. Nadat op 31 oktober de strafeisen waren geformuleerd waren er nog twee reservedagen over van het proces. Omdat de politie erin geslaagd is nieuwe versleutelde berichten te ontcijferen, ging de zaak vandaag verder.

Nieuwe, gekraakte berichten

In de nieuwe berichten is onder meer te lezen dat de daders kort voor de schietpartij met elkaar besproken hebben of Kiliçsoy de man was die ze moesten hebben. Ook blijkt uit het berichtenverkeer dat twee andere verdachten dan de schutters na de schietpartij rustig langs het slachtoffer zijn gereden, om vast te stellen of hij wel echt dood was.
Morgen volgt nog één zittingsdag met reacties van de advocaten. Dan moet ook blijken of de rechter nog steeds van plan is op 20 december uitspraak te doen of dat er vanwege het nieuwe bewijs een latere datum wordt gepland.