Achterhoek

Besmettelijk konijnenvirus duikt op: 'Ze zijn vaak al dood voor ze ziek worden'

Het virus is heel gevaarlijk voor konijnen.
Het virus is heel gevaarlijk voor konijnen. © Mikes-Photography - Pixabay
DINXPERLO - Een zeer besmettelijk virus genaamd RHD-2 waart rond onder konijnen. De ziekte kan dodelijk zijn voor de dieren. Sinds juni kwamen er ineens meer meldingen binnen. "We krijgen zelfs meldingen van mensen die tien hoog achter wonen en een ziek konijn hebben."
De eerste helft van 2022 kwamen er maar een paar meldingen over het virus binnen, maar inmiddels zijn het er wel vier tot zes per maand. Er zijn meerdere meldingen van dode, wilde konijnen, zegt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), onderdeel van de vakgroep diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.
Ook in Gelderland gaan konijnen dood door het virus. "In de gemeente Bronckhorst zijn dieren gevonden in verregaande staat van ontbinding", zegt een woordvoerder. "Die lagen veraf verstopt in het bos. In Doetinchem zijn drie konijnen gevonden rond een boerderij. Uit Putten kwam zondag 27 november een enkele melding."
Er is dus een toename van het aantal zieke konijnen. Moeten liefhebbers van langoren zich zorgen maken? Daarover belde Omroep Gelderland met Jooske IJzer. Zij is patholoog en dierenarts bij het DWHC en heeft antwoord op de volgende vragen.

Wat is RHD-2?

"Het is een virusziekte die rondgaat onder zowel tamme als wilde konijnen", zegt IJzer. "De ziekte veroorzaakt een ernstige ontsteking van de longen, maar het is het ergst voor de lever. Die sterft zelfs zo snel af, dat het konijn vaak al dood is voor het de eerste ziekteverschijnselen vertoont."
De afkorting staat voor Rabbit Hemorrhagic Disease 2. "Er zijn twee variaties", vervolgt IJzer. "De nieuwste heet dus RHD-2 en deze is er al een aantal jaar. Het virus is heel besmettelijk, dus meestal overlijden grote groepen konijnen tegelijkertijd."

Is het gevaarlijk voor mensen?

"Mensen kunnen het virus niet krijgen. Andere huisdieren ook niet. Maar het is wel gevaarlijk voor je konijn."

Hoe besmettelijk is het voor konijnen?

Heel besmettelijk. "We krijgen zelf meldingen van mensen die tien hoog achter wonen en een ziek konijn hebben. Die dieren zijn niet in contact geweest met andere konijnen. Maar de eigenaren hebben het dan via een grasspriet onder de schoen naar binnen gelopen. Als het virus eenmaal rondgaat in een populatie, gaat het niet meer weg. Het is een terugkerend probleem."
Konijnen raken dus niet alleen besmet door contact. Er kunnen op allerlei plekken sporen van het virus zitten.

Hoe bescherm ik mijn Flappie?

"Voorkomen is het verstandigst. En dat betekent vaccinatie. Je kunt je konijn laten vaccineren tegen het virus bij de dierenarts. Het moet wel eens in de zoveel tijd herhaald worden. Het virus gaat niet weg, dus konijnenhouders moeten ermee leren leven."
Het vaccineren van konijnen tegen RHD-2 is niet verplicht. Bij fokverenigingen die aangesloten zijn bij Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) is het overigens wel verplicht om de konijnen te laten vaccineren. Anders mogen ze niet deelnemen aan tentoonstellingen.