Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Kerstboom steeds vroeger in huis: 'Ongelofelijk'

De run op kerstbomen is begonnen en dat wordt elk jaar eerder, zeggen kerstboomhandelaren.
De run op kerstbomen is begonnen en dat wordt elk jaar eerder, zeggen kerstboomhandelaren. © ANP
EDE - De kerstboom komt steeds eerder de huiskamer binnen, zien kerstboomverkopers in Gelderland. Veel kwekers en handelaren zijn afgelopen weekend begonnen met de verkoop. Als het aan de consument ligt, dan gaat de verkoop nog eerder van start. "We proberen het een beetje te rekken", zegt kerstboomkweker Leo Veenbrink uit Ede.
Kerstboom steeds vroeger in huis
Waar de verkopers zich voorbereiden op grote drukte, is de rust bij kerstboomkweker Gerrit Tessemaker in Oene wedergekeerd. Hij levert bomen aan grote tuincentra. Ook die willen graag vroeg een partij hebben. Zijn velden zijn bijna leeg. "Wij leveren deze week de laatste bomen en dan gaat de vlag uit", grapt hij.

Door corona

Bij kweker en verkoper Leo Veenbrink ziet het veld er anders uit. Afgelopen zaterdag is hij begonnen met de verkoop. "Het wordt steeds vroeger. Ongelofelijk", zegt hij. De ondernemer wijst de coronaperiode aan als oorzaak. "Twee jaar geleden hadden mensen niet zoveel in deze tijd en toen kwamen ze een boom halen", aldus Veenbrink.
Ook de landelijke branchevereniging voor kerstboomkwekers ziet de verschuiving: "Vroeger was de topweek altijd voor kerst. Tegenwoordig begint het vroeg, maar de echte topdrukte is vlak na Sinterklaas", weet Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstboomkwekers. Dat de verkoop steeds eerder begint, brengt ook voordelen met zich mee: "Je hebt wat meer spreiding in de verkoop."

Stukje duurder

De prijsstijging is minimaal hoort Bolhuis van de aangesloten kwekers, maar hier en daar komt er wel een paar euro bovenop. "Dat heeft met de algemene stijging van de kosten te maken", vertelt Gerrit Tessemaker. "De pot, de zak, het net, het is allemaal wat duurder geworden."
De prijs van het boompje zelf is niet erg gestegen. Sommige kosten bij Veenbrink één euro meer dan vorig jaar. "Kerstbomen groeien niet op benzine", lacht Bolhuis. En zijn bomen hoeven ook geen grote afstanden af te leggen: "Lokaal gekweekt, dus er zijn weinig transportkosten", verduidelijkt hij.