Rijk van Nijmegen

'Honden getraumatiseerd door vuurwerk', zegt deskundige

Steeds vaker angst bij mensen en dieren door vuurwerk.
Steeds vaker angst bij mensen en dieren door vuurwerk. © Creative Commons / bewerking Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nu het einde van het jaar nadert is het weer zover. Vroegtijdig afgestoken vuurwerk verstoort de relatieve rust in onder meer Gelderland. Mag niet, gebeurt wel. De Partij voor de Dieren vraagt mensen vuurwerkoverlast te melden.
Onder meer in Arnhem, Buren, Culemborg, Nijmegen en Zutphen kunnen mensen melding maken van overlast. "Er hebben echt veel mensen last van", zegt raadslid Eline Lauret van de Nijmeegse fractie van de Partij voor de Dieren. In Buren was vorige jaar al zo'n meldpunt en kwamen tachtig meldingen binnen. De partij is nu door het hele land met meldpunten gestart.
Volgens veel burgemeesters is er weinig aan de overlast te doen, omdat het haast niet te handhaven is. Je kunt moeilijk op elke hoek van de straat een agent laten wachten tot er ergens iets knalt en na een melding zijn de knal-vogels natuurlijk al gevlogen.

'Gaan ze wel kijken?'

Lauret heeft zelf wel eens een melding bij de gemeente gedaan. "De enige reactie die je meestal krijgt is: we hebben de overlastplegers niet meer aangetroffen. En dat berichtje krijg je dan één of twee dagen later. Dan vraag ik me af of ze überhaupt wel zijn wezen kijken. Burgemeester Bruls geeft ook aan dat het onmogelijk is daar op te handhaven."
De Partij voor de Dieren pleit in de Tweede Kamer samen met GroenLinks voor een landelijk vuurwerkverbod. Ze vinden dat de voordelen van het jaarlijkse feest niet meer opwegen tegen de nadelen. Een wetsvoorstel over een algeheel vuurwerkverbod werd in juni besproken in de Kamer. En toen was al duidelijk dat er geen meerderheid voor is in de Tweede Kamer. Regeringspartijen CDA en VVD zijn tegen, net als de PVV, Forum voor Democratie, de Groep Van Haga, JA21, de BBB en de SP.

Gedragstherapie

Vuurwerk afsteken is alleen in de nieuwjaarsnacht toegestaan en dat blijft dus zo. Maar het gebeurt ook nu al. De Partij voor de Dieren trekt zich natuurlijk ook het welzijn van dieren aan. "Je kunt er echt extreem bange honden van krijgen", schetst Lauret. Volgens de Stichting Gebruikers Assistentiehonden raken jaarlijks zo'n vijf honden te getraumatiseerd door vuurwerk om hun baasje nog veilig te kunnen begeleiden.
"Ik heb meerdere honden in gedragstherapie die van oktober tot en met maart niet meer naar buiten toe durven", illustreert hondengedragsdeskundige Kim Noordermeer. "Elk jaar wordt het probleem groter. We moeten in overleg met dierenartsen ook steeds vaker medicatie inzetten. Dat is in en in triest."