Rivierengebied

'Een emotionele rollercoaster', pandeigenaar verrast door illegaal feest

Gasten van het illegale feest tekenen op de muren van het pand in Ammerzoden.
Gasten van het illegale feest tekenen op de muren van het pand in Ammerzoden. © Google Streetview/Meesters Multi Media
AMMERZODEN - De familie Van den Oord was op een benefietgala, toen ze een appje kregen van een buurman. 'Er is een of ander hardcorefeest gaande.' "We zijn direct naar de loods gereden om te kijken wat eraan de hand was", zegt eigenaar Arjan van den Oord uit Ammerzoden.
Niet wetende wat er aan de hand was aan de Lange Weisteeg reden ze via de polder naar hun pand in Ammerzoden. De dochter van Arjan, Marelke, keek in de tussentijd naar camerabeelden via haar telefoon. Pas toen had ze door wat zich afspeelde. "Vanuit de andere auto heb ik direct mijn vader gebeld en dacht 'dit is niet normaal'. Daarna heb ik gelijk de politie gebeld."
Ondertussen in de polder passeerden we grote groepen mensen. "Er waren zoveel mensen", vertelt Arjan. "Lopend, op OV-fietsen en in de auto's." Die mensen waren allemaal op weg naar het feest dat werd gehouden in hun loods. "Wij zijn doorgereden en hebben bij aankomst de auto voor de poort geparkeerd, zodat er niemand meer in kon."
Arjan en zijn zoon Bart, zijn direct het terrein opgegaan. "Ik heb gevraagd naar de organisatie en daar had ik vrij snel contact mee." De eigenaar van het pand heeft een open gesprek gevoerd. "Ze gaven aan alles netjes achter te laten. We zijn samen naar de achterkant van het terrein gelopen door de mensenmassa. Ik heb toen al wat mensen teruggestuurd die achter over het terrein zwalkten en daar werd gehoor aan gegeven. Het is wonderbaarlijk dat ik me geen seconde onveilig heb gevoeld", vertelt Arjan.
Hij laat weten dat de bezoekers 25 tot 40 jaar oud waren. "Die gasten waren voornamelijk afkomstig uit België, Midden- en Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk." Toen hij tussen de mensenmassa stond om een kijkje te nemen had hij in principe goed contact met de bezoekers. "Schijnbaar is het niet gebruikelijk dat er een eigenaar van een locatie rondliep, en al helemaal niet in een smoking. De feestgangers vroegen aan ons hoe wij erin stonden. Ze waren gelukkig heel open in het vertellen van hoe zo’n feest tot stand komt."

Contact met de politie, wat te doen?

Arjan is vervolgens in overleg gegaan met de politie en de organisatie. "De politie heeft gevraagd wie ze waren en ze om hun contactgegevens gevraagd. Dat hebben ze allemaal netjes afgegeven." Maar Arjan wilde vooral weten hoe het feest veilig tot een einde gebracht, zonder escalatie. "De politie had op dat moment contact met hogerhand. Toegangswegen waren al afgezet."
In de tussentijd kon Arjan niet veel meer doen. "Je loopt rond zo’n onwerkelijke situatie en denkt: wat gebeurt hier eigenlijk?'" Zijn dochter vult aan: "Mijn vader heeft nog geprobeerd te beschermen wat hij kon. Maar uiteindelijk is wachten het enige wat je kan doen."
Uiteindelijk is hij naar zijn huis gegaan en heeft onderweg nog met de buurt gesproken. "Toen ik goed en wel een uurtje op bed lag, werd ik om 6.00 uur gebeld door de burgemeester met de vraag hoe de situatie binnen was, qua plattegrond." Arjan is direct de auto in gesprongen naar de brandweerkazerne, waar de politie al ruimschoots was opgeschaald.
"Ik heb de situatie uitgelegd met plattegrond en beeldmateriaal. We hebben samen gekeken hoe we het feest veilig konden stoppen. Op dat moment is besloten dat Arjan als eerste naar binnen ging om bepaalde roldeuren te openen, en de organisatie in te lichten om het feest te beëindigen." Dat is uiteindelijk ook gebeurd waarbij de inzet van ME gelukkig overbodig bleek te zijn. "Dit speelde zich af rond zonsopkomst, ze hadden zelf wel door dat ze moesten weggaan."

Schade

In de vroege ochtend heeft de organisatie van het feest zelf de rommel opgeruimd. "Maar op een gegeven moment wilde de politie toch dat ze weggingen. Al rondlopend zagen we wel dat er in de laatste uren dingen zijn gesloopt. Ze hebben helaas in het kantoorgedeelte huisgehouden, en zit werkelijk alles onder de graffiti. Hoe groot de schade werkelijk gaat zijn, moet nog bekeken worden."
De loods is in de afgelopen jaren gebruikt voor de bouwgroepen van de lokale carnavalsverenigingen. "Het was voor ons een grote verrassing, toen we hoorden wat er allemaal gebeurd was", vertelt voorzitter Stefan Kraay. "In eerste instantie was er wel sprake van een licht schrikeffect. Maar zorgen hebben we nog niet. Het is nog niet duidelijk wat er nu gebeurt, dat zal in de loop van de week komen."
Eigenaar Arjan van den Oord laat weten dat er nog wel wat herstelwerkzaamheden nodig zijn. "De toiletvoorzieningen, de kantine en de ruiten zullen we eerst moeten herstellen. Maar met gezamenlijke krachten kan het weer opgebouwd worden, zodat de carnavalsvereniging er weer terechtkan."

Rollercoaster

Achteraf gezien durft de familie wel te zeggen dat de organisatie een 'geoliede machine' is. "Een korte opbouwtijd van mega stages, de tussentijdse communicatie en dat ze hun eigen zooi weer opruimen. En misschien nog we het meest onverwachte, ze gaan het gesprek niet uit de weg."
Maar dat wil niet zeggen dat er sympathie is voor de organisatie. Want de familie is ook erg aangedaan door de gebeurtenis op hun terrein. "Waar ik vanaf minuut één bang voor ben geweest, is dat er iets misgaat op jouw terrein en dat de naam Ammerzoden er eeuwig aan blijft kleven. Met zo’n mensenmassa in een gebouw zonder de nodige voorzieningen zijn er veel risico’s."
Voor de familie is het een heftig weekend geweest, laat Marelke weten. "Het besef komt pas later. Dit is echt heftig. Het is echt een emotionele rollercoaster. De organisatie realiseert zich echt niet wat voor impact dit heeft."