Rivierengebied

'Opsodemieteren', buurt beleeft slapeloze nacht tijdens illegaal feest

Buurtbewoner Robert.
Buurtbewoner Robert. © Omroep Gelderland
AMMERZODEN - De illegale rave bij het kleine Ammerzoden kon zondagochtend tot in de vroege uurtjes doorgaan. Het feest bezorgde omwonenden een slapeloze nacht en angstige momenten. De feestgangers waren niet onaardig, maar het waren 'zulke ongure types', zag buurtbewoonster Samantha. "Het was eng."
Toen Samantha zaterdagavond om 23.30 uur thuiskwam stond de Lange Weisteeg, waar de loods ligt waar het feest plaatsvond, vol met auto's. "We hoorden veel claxons en een harde beat. De muziek werd steeds harder." Vervolgens belde Samantha de politie. "Dit was gewoon niet normaal."
Slapen kon ze niet. "Ik heb geen oog dicht gedaan. De beat kwam gewoon het huis in. Ook al deed je oordoppen in: je voelde hem gewoon."

'Gewoon opsodemieteren'

Een andere buurtbewoner, Robert, werd om 01.30 uur wakker. Hij zag de politie toen al op de kruising staan. "Daarna kwam eigenlijk pas de toestroom van alle mensen. Ze stonden tot in mijn tuin." Daarop liet Robert zijn honden los. "Je weet niet wat er aan de hand is, of wat voor publiek er op afkomt. Je voelt je zeer bedreigd. Dat vinden we niet fijn hier."
Achteraf gezien waren het mensen die geen kwaad in de zin hebben, zag Robert. "Maar ze hebben niks te zoeken in mijn tuin. Ze moeten gewoon opsodemieteren."
Kijk hoe de buurt het feest beleefde:
Omwonenden boos over illegale rave in Ammerzoden
Een van de deejays vertelde Samantha dat dit het allergrootste feest van de Benelux is. "Dit is niet te stoppen. Jullie gaan ons ook niet tegenhouden. Dit feest gaat gewoon door", zei hij tegen haar. "Ze hebben gewoon gelijk gehad", constateert Samantha. In haar ogen deed de politie wat ze konden. "Maar dat was niet veel. Tegen zo veel mensen ben je met een paar agenten gewoon niet opgewassen. De politie was machteloos."
Robert vraagt zich ook af of het een goed idee was geweest om een locatie waar duizenden mensen aan het feesten zijn, met 'drie pelotons ME leeg te slaan'. "Dan staan ze buiten en hebben we er misschien meer last van dan nu."

'Gruwelijk veel mensen'

Politiewoordvoerder Simen Klok legt uit dat, nadat de melding rond middernacht binnenkwam, de politie erheen ging met de mededeling dat het feest moest stoppen. "Toen waren er al gruwelijk veel mensen." Vervolgens heeft de politie de snelwegafritten afgesloten. "Zodat er geen nieuwe mensen bij zouden komen." Om het feest definitief te beëindigen werd de ME ingeschakeld.
"Als er zo veel mensen op de been zijn, is het niet makkelijk om een feest in een keer te stoppen", weet Klok. "Dan heb je best wel wat politiemensen nodig." Die stonden uiteindelijk in de ochtend klaar om 'in te grijpen als dat nodig mocht zijn'. "Toen de feestgangers dat zagen, besloten zij gehoor te geven aan de oproep om te stoppen met het feest."

'Dat mag de buurt ook zien'

Klok zegt zich goed voor te kunnen stellen dat het illegale feest geen prettige ervaring was voor de buurtbewoners. "Dat is ook de reden dat wij optreden: het mag niet en mensen hebben er last van." Dit soort feesten kan soms ook veel langer duren, stelt de politiewoordvoerder. "Het kan dagenlang doorgaan als er niet wordt ingegrepen." Wat dat betreft is Klok tevreden dat het feest in elk geval in de ochtend is gestopt. "Dat het wel wordt gestopt, mag de buurt ook zien. Alleen niet zo snel als we allemaal misschien zouden willen."
Groepen die dit soort feesten organiseren, bereiden zich ook 'minutieus voor', vervolgt Klok. "Die weten heel goed op welke manier ze ergens een feest moeten houden om ervoor te zorgen dat de politie niet heel snel op kan treden. Die weten precies hoe ze te werk moeten gaan."
Burgemeester Henny van Kooten had ook wel 'wat meer ballen mogen tonen', vindt Samantha. "Die had hier vannacht moeten staan om ons te vertellen dat we veilig naar bed konden, omdat er voor ons gezorgd zou worden."

'Ik heb ook wakker gelegen'

Van Kooten geeft aan rond 03.30 uur wel zelf even bij de loods te hebben gekeken. Wat hij vindt van de kritiek uit de buurt, die de hele nacht wakker heeft gelegen? "Ik heb ook wakker gelegen. Niemand vraagt hier om", reageert de burgemeester. "Als je er last van hebt, duurt zoiets altijd lang. Maar ik kan daar niet een handjevol agenten naar binnen sturen en voor de leeuwen gooien." Samen met de politie heeft hij alles gedaan wat in zijn vermogen ligt, stelt de burgervader.

Zie ook: