Rivierengebied

'Naar officiële feestjes ga ik al lang niet meer', zegt feestganger Ammerzoden

Illegale houseparty in Ammerzoden.
Illegale houseparty in Ammerzoden. © Meesters Multi Media
AMMERZODEN - Het illegale feest aan de Lange Weisteeg in Ammerzoden is voorbij. De feestgangers zijn op verzoek van de politie in de loop van de ochtend allemaal vertrokken. Het lijkt erop dat dat zonder problemen is gegaan.
De burgemeester van de gemeente Maasdriel, Henny van Kooten, heeft zondagochtend een noodbevel afgekondigd om te voorkomen dat het illegale feest in de nabije omgeving wordt voorgezet.
Op een illegale raveparty in Ammerzoden waren in de nacht van zaterdag op zondag naar schatting meer dan 1500 mensen aanwezig. David was een van de feestvierders. "Het was een mooi feestje. Zeker. Ik heb er goed van genoten. De sfeer was ook goed, maar dat is meestal op dit soort feesten."
"Naar officiële feestjes ga ik al lang niet meer", vervolgt hij. "Daar word je zo opgelicht. Als je bijvoorbeeld op een normaal festival je portemonnee kwijt raakt, zie je hem nooit meer terug. Dat is hier wel anders."
Bekijk een video met enkele feestvierders:
'Het was een mooi feestje', zeggen bezoekers illegale party

'Gaat allemaal via via'

Een andere feestganger, Tjowie, legt uit hoe het kan dat een illegaal feestje zo druk bezocht wordt. "Dat gaat allemaal via via. Vrienden nemen je meestal mee. Of je krijgt een appje doorgestuurd. Als je zin hebt, kun je meegaan."
"Ik was hier rond 1 uur. Toen was het al flink aan de gang." Het feest duurde tot in de ochtend. "We hebben er toen zelf een einde aan gemaakt. Het was belangrijk dat we gewoon zouden gaan, zonder gedoe. De meeste mensen die er waren zijn of aan het opruimen of zijn weg. Er hoefde geen politie aan te pas te komen."
Het feest werd afgelopen nacht gehouden in een leegstaande loods in Ammerzoden. Agenten kwamen op het feest af na meldingen van buurtbewoners. De politie had twee afritten van de A2 bij Kerkdriel en Zaltbommel afgesloten om te voorkomen dat meer mensen naar de Lange Weisteeg kwamen. Volgens Tjowie was het druk. "Maar wel heel gezellig."

Franse, Luxemburgse, Duitse en Poolse kentekens

"Je maakt van alles mee. Verschillende mensen, verschillende culturen. Iedereen is welkom hier." In de omgeving van de loods stonden auto's met Franse, Luxemburgse, Duitse en Poolse kentekens geparkeerd.
Er was veel politie aanwezig om het feest te beëindigen, maar volgens de feestvierders was ingrijpen dus niet nodig. "Er waren wel heel veel politiebusjes", oordeelt Tjowie. "Een beetje te veel, maar ja."
Nienke, een andere feestganger, wilde graag snel naar huis. Maar kwam van een koude kermis thuis. "We kunnen er niet door. We moeten terug naar Limburg, maar staan hier muurvast. Maar het was een superfeestje. Echt de bom."
Illegale houseparty in Ammerzoden.
Illegale houseparty in Ammerzoden. © Meesters Multi Media