Rivierengebied

Eindelijk heeft Yannick een grote rol te pakken in een musical

Yannick Plugers speelt de rol van Monsier Thénardier in de bekende musical.
Yannick Plugers speelt de rol van Monsier Thénardier in de bekende musical. © Omroep Gelderland
HEDEL - Yannick Plugers speelt al jaren in musicals, maar heeft nu zijn eerste grote rol te pakken. In het nieuwe jaar is hij als Monsier Thénardier te zien in Les Misérables, de musical die al decennialang tot de verbeelding spreekt.
Het karakter dat hij speelt is geen plezierige man. Monsieur Thénardier is een dief die een herberg runt in een kleine stad en getrouwd is met Madame Thénardier. De twee hebben het meisje Cosette in huis om voor te zorgen, maar ze verwaarlozen haar en trekken hun eigen dochter Éponine behoorlijk voor.

De 'bad guy' spelen

"Er is niets zo leuk als in een musical de bad guy te spelen", zegt Plugers daarover. "Op het toneel mag je nu eenmaal dingen doen je normaal niet doet. Of ik zelf lijk op Thénardier? Oh, wat een gewetensvraag. Ik ben wel een gangmaker, maar ik zou bijvoorbeeld nooit stelen. Nooit."
Plugers, die opgroeide in Hedel, sprong een gat in de lucht toen hij hoorde dat hij de rol van Thénardier op zich mag nemen. "Het was echt onwerkelijk nieuws", zei hij vrijdagavond in De Week van Gelderland, waarin hij te gast was. "Ik zit inmiddels al tien jaar in het musicalvak en ben al die tijd voor ensemble-posities en cover-posities gegaan: het vervullen van de hoofdrol wanneer de eerste keus ziek zou worden. Normaal gezien ging ik dáár voor. Dit was de eerste keer dat ik echt voor de hoofdrol ging en ik heb er heel lang auditie voor gedaan", legt hij uit.
Plugers seinde voorafgaand aan het belletje zijn vriendin al in: zodra de telefoon ging, moest zij in de aanslag staan om de reactie op te nemen. "Als ik zou beginnen te huilen, moest ze meteen stoppen. Maar dat gebeurde niet", lacht Yannick.

Zang, spel en dans

Musical is zijn lust en zijn leven, zegt hij. "Ik vind het de mooiste vorm van theater, omdat alles op allerlei manieren verteld kan worden: via zang, spel en dans. Dat samen vertelt een verhaal. Wat ik zo mooi vind aan musicals, is dat je er alles mee kan vertellen. Alles kan en we kunnen er allemaal van genieten, of bij huilen, en na afloop over nadenken. Ik ben een performer die alle drie de disciplines zo goed mogelijk wil kunnen. Juist omdat ik niet kan kiezen."
De musical Les Misérables gaat in maart 2023 (weer) beginnen. De musical toert door verschillende grote steden in het land. Van 26 april tot en met 7 mei is Les Misérables te zien in Theater Orpheus in Apeldoorn.