Achterhoek / Liemers

Dialectfestival Plat Gespöld: wie van deze drie finalisten wint?

Plat Gespöld wordt zondag gehouden in Ulft.
Plat Gespöld wordt zondag gehouden in Ulft. © Pixabay
ULFT - De negende editie van Plat Gespöld staat zondag op het programma in Ulft. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is de drijvende kracht achter het festival: het erfgoedcentrum vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden.
Tijdens de editie van zondag treden onder meer Eva Sophie Backhuysen en Timo van de Sande op: zij zullen een liedje ten gehore brengen in de streektaal. Jesse Klein Entink heeft het misschien wel bekendste Achterhoekse dialectnummer in een nieuw jasje gestoken en de Jan Ottink band zorgt voor het slotakkoord.
Zondag wordt ook weer de Gelderse Kleiroze uitgereikt. Die prijs is bestemd voor een liedje in de streektaal dat opvalt. Dat kan komen door de boodschap, de tekst of het thema van het nummer. Een vakjury, die bestaat uit radiomensen en streektaalkenners, wijst de winnaar aan. De genomineerden zijn dit jaar Henry Welling met Klein Zuske, Paul Mulder met Eén hond, twee hönd en De Boetners met Goa asteblief niet weg. De stemmen van de vakjury en die van het publiek worden bij elkaar opgeteld en de artiest met de meeste stemmen wordt uiteindelijk de winnaar.
Luister hier naar de liedjes van de finalisten:
Henry Welling - Klein Zuske
Paul Mulder - Eén hond, twee hönd
De Boetners - Goa asteblief niet weg
Er worden veel meer liedjes uitgebracht in de streektaal dan Seebe Janssens, één van de juryleden van het dialectfestival, dacht. "Er zijn dit jaar 57 liedjes aangeleverd van 20 artiesten: solo of in een groep", zegt hij opgetogen. "Dat is heel wat."
Singer-songwriter Laura van Kaam uit Dinxperlo presenteert Plat Gespöld. Voorheen was Frans van Gorkum het vaste gezicht.