Arnhem en omstreken

Stroomstoring strop voor winkeliers en shoppers: 'Supervervelend, dit'

Hulpdiensten met groot materieel in de winkelstraat tijdens één van de drukste verkoopdagen van het jaar.
Hulpdiensten met groot materieel in de winkelstraat tijdens één van de drukste verkoopdagen van het jaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Black Friday en sinterklaasinkopen: vrijwel overal in de Gelderse winkelcentra is het deze zaterdag druk. Uitgerekend nu waren in het centrum van Arnhem echter veel winkels urenlang dicht, tot frustratie van de winkeliers en het winkelend publiek. De oorzaak? Een stroomstoring.
"We konden helemaal niets", zegt een medewerker van een schoenenwinkel. "Niets deed het. De kassa werkte niet en we hadden ook geen licht. We zijn maar een rondje gaan lopen door de stad." Volgens de verkoopster kon het moment van de storing niet veel slechter: "Vooral voor de kleinere winkels is het balen, omdat ze juist vandaag een goede omzet konden draaien."
De storing ontstond rond 10.30 uur, door een brand in een transformatorruimte achter één van de winkels in het centrum van de stad. Netbeheerder Liander sloot uit voorzorg de stroom af, waardoor meer dan zevenhonderd aansluitingen in het donker zaten. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten ging het in totaal om enkele tientallen winkels.
Niet alleen de winkeliers baalden. Enkele potentiële klanten vertrokken uit het centrum, omdat ze niet terecht konden in de winkels waar ze wilden zijn. "Supervervelend, dit", zegt een vrouw die had uitgekeken naar deze dag. "We kunnen niet shoppen en dat is met deze kortingen natuurlijk wel jammer. Dáárom was ik juist de stad ingegaan. We kunnen niks, we kunnen weer naar huis."

Ook politie schiet te hulp

De brandweer moest vanwege de brand de winkelstraat in, maar ook de politie moest met verschillende wagens door het winkelend publiek. "De politie was er om rond te kijken", zegt de woordvoerder. "Alarm- en kassasystemen werkten allemaal niet meer, dus er was wel wat extra hulp geboden."
Wat de oorzaak van de brand was, is nog niet duidelijk. Rond 13.00 uur hadden de monteurs van netbeheerder Liander wel zo goed als iedereen weer aangesloten en konden de winkels weer open.