Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Lisa Westerveld op de bres voor jongeren: 'De problemen zijn enorm'

GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld.
GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Brieven, mails en privéberichten op sociale media over problemen waar jongeren mee worstelen. GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld heeft er bijna dagelijks mee te maken. Ze maakt zich hard voor deze groep, maar ook zij voelt zich wel eens machteloos.
Het is een groep die niet zo'n grote stem heeft in de landelijke politiek, ook al zijn de problemen soms groot. "Mijn ideaalbeeld voor Nederland zou zijn dat iedereen erbij hoort en dat iedereen zich betrokken voelt. Maar er is een grote groep die geen stem heeft, daar zet ik mij voor in", zegt Westerveld in het tv-programma Op Weg Naar Waarheid. Daarin vertelt ze presentator Klaas Drupsteen ook over een bijzondere mail die ze een jaar geleden kreeg van een meisje.
Het was een afscheidsbrief die tegelijkertijd een noodkreet was. De politica mailde terug, maar kreeg geen reactie meer van haar. "Haar vader mailde terug. Het was niet meer nodig, zijn dochter leefde niet meer." Het maakte grote indruk op Westerveld, die met de vader belde en een lang en indrukwekkend gesprek met hem had. "We hebben nog steeds contact en ik probeer samen met hem haar noodkreet door te zetten. Dat er voor andere jongeren wél hulp komt, dat zij niet in de kou staan."

Jongeren lopen vast

Het GroenLinks-kamerlid merkt dat veel jongeren vastlopen in de maatschappij. Het begint vaak bij een klein en relatief onschuldig probleem. "Maar er zijn wachtlijsten, omdat er niet genoeg hulpverleners zijn. Je wordt niet geholpen. Je moet wachten, je probleem wordt groter. Je klopt aan op een andere plek en na een tijdje hoor je dat ze je ook daar niet kunnen helpen." Ondertussen worden de problemen groter.
Ze komen uit bij een volgende organisatie. "Daar zeggen ze dat je problemen zo groot zijn dat ze je niet meer kunnen helpen. Ik vertel dat nu in een halve minuut, maar het is soms het levensverhaal van mensen die er jarenlang mee bezig zijn. Juist voor die mensen zit ik in de politiek, om er iets aan te kunnen veranderen.”

Politieke drive

Westerveld, geboren in Aalten en woonachtig in Nijmegen, heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. "Ik wil niet wegrennen, maar juist blijven. Ik wil zorgen dat het verandert. Ik word er ook boos van en dat is misschien wel goed."
Die mentaliteit heeft ze te danken aan de streek waarin ze opgroeide. "De hele mentaliteit in de Achterhoek is de mentaliteit van aanpakken. Gewoon aan de slag gaan. Niet zeuren, maar gewoon doen. Dat heb ik heel erg van mijn ouders meegekregen."
Ik vind sommige debatten moeilijk om te doen, de emotie maakt het ingewikkeld
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld
Sinds vijf jaar zit ze in de Tweede Kamer, waar ze twee keer toe met voorkeursstemmen in werd verkozen. Het werken in de schijnwerpers was wel even pittig, zegt ze. "Aan het begin was dat heel erg wennen. Iedereen denkt soms dat je het als politicus zomaar even doet. Maar daarachter zit ook gewoon een mens, iemand die het vak moet leren en moet leren in het openbaar te spreken. Die moet leren om te praten namens een partij. Door de jaren heen word je daar steeds beter in."
Toch is ze niet altijd zo zelfverzekerd als ze misschien overkomt. "Ik vind sommige debatten moeilijk om te doen. De emotie maakt het ingewikkeld." Bijvoorbeeld bij onderwerpen die over kwetsbare jongeren gaan. "Dan spreek ik hulpverleners die gewoon hun werk willen doen, maar het niet voor elkaar krijgen. Dat doet wat met mij. Maar dat is ook goed, want als er een moment komt dat ik gewoon een praatje daarover houd, zonder er bij na te denken, is dat het moment om de politiek uit de gaan.”
Kijk hieronder de hele uitzending van Op Weg Naar Waarheid.
Op Weg naar Waarheid - Lisa Westerveld