Gelderse Vallei

Kabinet wil versnelde aanpak piekbelasters: dit zijn de reacties

Bart Kemp, voorman van boerenorganisatie Agractie.
Bart Kemp, voorman van boerenorganisatie Agractie. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - Vrijdag kwam het kabinet met de langverwachte plannen voor natuurherstel. Weer springen de piekbelasters in het oog.
De piekbelasters krijgen, als het aan het kabinet ligt, een versnelde aanpak. Boerenbedrijven en industrie in de omgeving van Natura 2000-gebieden krijgen in april 2023 een eenmalig aanbod om te stoppen. Zij kunnen aanspraak maken op een uitkoopregeling van 120 procent.
In het najaar moet blijken of de stikstofdoelen daarmee worden gehaald. "Zo niet, dan zal met pijn in het hart worden overgegaan op dwang en gedwongen uitkoop van piekbelasters", zegt stikstofminister Christianne van der Wal.
Daarnaast kwam het kabinet vrijdag wel degelijk met perspectief. Zo komt er een landbouwakkoord waarmee boeren tot 2040 kunnen werken aan groenere landbouw. Het kabinet trekt daarvoor meer dan 200 miljoen euro uit.
Bart Kemp, voorman van Agractie
Bart Kemp, voorman van Agractie © Omroep Gld
Bart Kemp, voorman van boerenactiegroep Agractie en schapenhouder in Ede, is niet enthousiast. "We zijn bijna vier jaar verder en nog steeds hoor ik van het kabinet geen oplossingen." De mededeling van Van der Wal om mogelijk over te gaan tot dwang, zit hem niet lekker. "Je kunt niet zomaar dwangsommen gaan opleggen. Zo ga je niet met mensen om."
Over het aangekondigde landbouwakkoord is Kemp voorzichtig positief. "Ik heb een kleine hoop dat het akkoord langdurige duidelijkheid kan bieden. Maar dat moeten we nog maar zien. In de intenties van minister Piet Adema heb ik vertrouwen, maar het wordt hem in Den Haag heel moeilijk gemaakt. Hij krijgt te weinig bewegingsruimte."
Wim Brouwer, voorzitter LTO Gelderse Vallei
Wim Brouwer, voorzitter LTO Gelderse Vallei © Omroep Gld
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, is teleurgesteld na het lezen van de plannen. "We hadden gehoopt dat er na vandaag meer duidelijkheid zou zijn, maar de onzekerheid is eigenlijk alleen maar gegroeid."
Het vooruitzicht op gedwongen uitkoop schiet ook Brouwer in het verkeerde keelgat. "De vraag is in hoeverre dit een aanbod is en geen dreigement. Doordat minister Van der Wal deze toevoeging heeft gedaan, ben ik bang dat veel boeren zich alsnog gedwongen voelen."

Geen stok achter de deur

Hij had graag gezien dat de opkoopregeling écht vrijwillig zou zijn. "Dus zonder die stok achter de deur. En dat het fiscaal ook goed geregeld is, want je wil niet dat de Belastingdienst na de uitkoop de helft in beslag neemt."
Gelders Landschap & Kasteelen laat via koepelorganisatie LandschapNL weten blij te zijn dat het kabinet vasthoudt aan de doelen en deadlines. De uitkoopregeling voor piekbelasters ziet de natuurorganisatie als een "potentieel belangrijk instrument om de transitie los te trekken."
De provincie Gelderland is positief over het maatregelenpakket, maar merkt op dat er nog veel plannen concreet moeten worden gemaakt, zo meldt het college van Gedeputeerde Staten. De provincie benadrukt dat inwoners en bedrijven wachten op uitgewerkte plannen.

Zie ook: