Arnhem en omstreken

Dit is waarom veel Gelderse gebouwen juist vanavond oranje kleuren

De Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen werd vorig jaar oranje verlicht.
De Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen werd vorig jaar oranje verlicht. © ANP
ARNHEM - In meer dan honderd landen baden vanaf vrijdagavond iconische gebouwen in het oranje licht. In onze provincie zal dat gebeuren in onder meer Arnhem, Oude IJsselstreek, Duiven, Nijmegen, Apeldoorn, Wijchen, Westervoort, Beuningen en Nunspeet. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem legt uit waarom.
De actie Orange the world is bedoeld om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze dag is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en dáárom doen veel gemeenten mee aan de actie. De kleur oranje die ze laten projecteren op hun gebouwen staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Geweld tegen vrouwen is ook in Arnhem een groot probleem, erkent Marcouch in De week van Gelderland: "Het afgelopen jaar heb ik in Arnhem zo'n veertig huisverboden opgelegd vanwege voorvallen van huiselijk geweld. En daarbuiten zijn er nog heel veel geweldsincidenten die ons niet eens ter ore komen."
Burgemeester Ahmed Marcouch in De Week van Gelderland.
Burgemeester Ahmed Marcouch in De Week van Gelderland. © Omroep Gelderland
En juist daarom is het zo belangrijk dat vrouwen die te maken krijgen met geweldsincidenten zich melden, benadrukt ook Sebahat Yurdusen. Zij zet zich al jaren in voor de bevordering van veiligheid van vrouwen. "Orange the world wakkert het gesprek aan. En als erover gesproken wordt, ben je sneller geneigd een melding te doen. We horen nu bijvoorbeeld veel vaker dat mensen te maken hebben met geweld, er komen honderdduizend meldingen per jaar extra bij."
Doe aangifte, laat van je horen
Marcouch raadt vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld aan om altijd aangifte te doen. "Ik weet dat aangifte doen moeilijk is, want in deze situaties zijn de verdachten vaak ook geliefden. Maar een aangifte zorgt niet alleen voor bestraffing, we zoeken ook mee naar oplossingen."
Een van die oplossingen is het opleggen van een contactverbod. "Dat leggen we enerzijds op omdat we bang zijn voor herhaling, maar ook om rust te brengen. Als we een kwaaddoener tijdelijk uit huis halen, kunnen we de situatie de-escaleren."

De hele provincie doet mee

Veel Gelderse gemeenten doen dit jaar mee: zij hijsen een vlag en verlichten hun gemeentehuis oranje. In Duiven kleurt zelfs de fontein op het Remigiusplein oranje en de Gemeente Westervoort verlicht de Westevoortsebrug.
De aftrap is deze vrijdag en de campagne eindigt op 10 december 2022, de zogeheten wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.