Arnhem en omstreken

Niks Black Friday: deze winkelketen gooit de deuren juist dicht

Deze groep medewerkers deed vandaag vrijwilligerswerk in de natuur.
Deze groep medewerkers deed vandaag vrijwilligerswerk in de natuur. © Omroep Gelderland
ARNHEM/NIJMEGEN - Voor veel winkels betekent Black Friday hoge kortingen en veel klanten. Maar niet voor de Dille & Kamille-winkels in Nijmegen en Arnhem. De winkelketen hield deze vrijdag de deuren op slot en de webshop gesloten. In plaats van spullen verkopen deed het personeel vrijwilligerswerk in de natuur.
“Black Friday is de dag van het consumeren. Wij willen een tegengeluid geven op consumeren, met de nadruk op meren, naar consuminderen. Dus bewust nadenken bij wat je koopt, minder in plaats van meer. Daarnaast willen we iets goeds doen voor de natuur. En we denken dat het geluk zit in met medewerkers in de natuur zijn en niet in kopen”, vertelt Jan Sander de Bie, commercieel directeur van Dille & Kamille.

Symbolische daad

Hoewel de winkelketen alle andere dagen van het jaar wel gericht is op verkopen, is volgens directeur Hans Geels het tegengeluid zinvol. “Het is een symbolische daad, maar het tegengeluid komt wel echt uit onze kern. En je kan ook niks doen, maar dat willen we niet.”
Hoewel het vanwege omzetverlies een kostbaar tegengeluid is, is Geels vastbesloten ook volgend jaar Black Friday te boycotten. Hij hoopt dat meer winkels aansluiten. “Ik had wel verwacht dat dit jaar meer winkels mee zouden doen, maar dat valt tegen. Dat vind ik jammer, want als sector moeten we de discussie durven aangaan over of we goed bezig zijn wanneer we fenomenen als Black Friday adopteren. Ik hoop dat volgend jaar meer winkels meedoen.”
Deze winkel doet níet mee aan Black Friday

Zie ook: