Arnhem en omstreken

Jan Markink stopt: 'Nu tijd voor Petra en mijn paarden'

Jan Markink.
Jan Markink. © ANP
ARNHEM - "Ik stop als gedeputeerde, maar sta wel als lijstduwer nog op de lijst voor de provinciale verkiezingen in maart.'' Dat zei Jan Markink, gedeputeerde namens de VVD in Gelderland, vrijdag in de talkshow De Week van Gelderland. Hij zet na 36 jaar een punt achter zijn politiek loopbaan. "Je moet de stap voor zijn, dus afscheid nemen voordat ze zeggen: 'zit hij er nog steeds?'" Het geeft ruimte voor zijn andere grote liefdes, zijn echtgenote Petra en zijn paarden.
Partijgenoot Mark Rutte stuurde hem vrijdag een sms vanaf zijn Nokia, vertelt Markink trots. Hij benadrukt dat hij geen andere politicus kent die zo goed is als Rutte. Hiermee reageert hij op de vraag van presentator Klaas Drupsteen of de VVD geen last heeft van verval. "Wij zijn een optimistische partij, positief ingesteld ook. Ik zou niemand anders weten die het beter kan doen, dan Rutte."
Drie redenen waarom het mooi is geweest met de politiek. Hij kijkt terug op een lange carrière van 36 jaar in de publieke sector. Al sinds 1986. Eerst als raadslid, toen als wethouder in zijn thuisgemeente Borculo, dat na de fusering Berkelland, werd tot 2011. En overlappend Statenlid van 1995 tot 2011. Dat kon toen nog, dat kan nu niet meer.
Verder wacht thuis een belangrijke taak, mantelzorgen voor zijn vrouw Petra. Ze is ziek en kan steeds slechter lopen. Ze heeft artrose in enkels, knieën en rug. En er staat een al iemand klaar voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart, de Doornenburgse Helga Witjes (49). Zij gaat de kandidatenlijst van de Gelderse VVD aanvoeren.

Veulens fokken

Markink kruipt zeker niet achter de geraniums. Daar is hij helemaal niet het type voor. Thuis op zijn boerderij is genoeg te doen, hij heeft zijn paarden, fokt nog veulens en is voorzitter van de Veulenveiling Borculo. "Ik heb een aantal paarden en paardensport is echt mijn passie. Daar ben ik als kind echt mee opgegroeid. Dus daar ga ik wel wat uurtje extra insteken."
"Met dit werk ben je al snel 60 tot 70 uur bezig. Dat wil ik niet meer. Maar ik sta wel open voor een klein klusje. Nog een beetje het intellectuele activeren." En toch was de politiek er altijd in zijn leven. "Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland", zegt hij trots.
Burgemeester Ahmed Marcouch gaat Markink missen, omdat hij zo betrokken is bij de sport en ook bij Arnhem. "Maar hij had wel wat meer geld mogen geven aan cultuur in Arnhem'', zegt hij. Markink: "Er is geld voor cultuur, aan Introdans en Phion (Het Gelders Orkest, red.) ."
Dat de provincie het verst afstaat van de gewone burgers is Markink wel bekend. ''Maar de provincie is wel degelijk belangrijk voor de burger! De provincie regelt belangrijke zaken en dat weet niet iedereen. Het openbaar vervoer, infrastructuur, de provinciale wegen en regionale spoorlijnen, om maar wat te noemen."
"Van de 528 miljoen euro uitgaven per jaar gaat 250 naar mobiliteit. Ook zorgt Gelderland voor cultuur, natuur en sport. En met de stem voor de provincie kies je indirect ook de leden van de Eerste Kamer in Den Haag. Dus je stemt reikt tot aan het Binnenhof."

Doe maar gewoon

De nuchtere man uit de Achterhoek heeft voor iedereen een luisterend oor, is wars is van uiterlijk vertoon of opsmuk. Gaat uit van ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Hij staat bekend als harde werker en als iemand die weet waar hij over praat. Dat vindt hij belangrijk. Hij wist Gelderland weer financieel gezond te maken en zette in op sterk bestuur met de provincie als betrouwbare partner voor gemeenten en instellingen. En onder zijn leiding kreeg de topsport maar ook de breedtesport een belangrijke plek in het provinciale speelveld.
''Iedereen is voor Markink belangrijk, of je nu de Koning van Nederland bent, of de hardwerkende boer in de Achterhoek. Iedereen doet ertoe. Bevraag je hem op de inhoud, dan heeft hij alles meteen paraat. We zullen onze markante gedeputeerde als boegbeeld straks gaan missen", aldus Frederik Peters, fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie.
''Natuurlijk is de bekendmaking van mijn afscheid kort voor de verkiezingen, maar ik houd van duidelijkheid en daar staan we als VVD ook voor dus is het helder voor de kiezers. Ik heb onlangs de begroting ingediend en het is nu een mooi moment mijn afscheid bekend te maken. Eerst de provinciale verkiezingen in maart 2023, dan de informatie, dan de formatie en dan is het bijna zomer en stop ik."