Gelderse Vallei / Rivierengebied

Precies op tijd wordt er 100.000 euro geïnvesteerd in Bens woning

Medewerkers van een installatiebedrijf leggen zonnepanelen op het dak van een woning.
Medewerkers van een installatiebedrijf leggen zonnepanelen op het dak van een woning. © ANP, ter illustratie
WAGENINGEN - Flink moeten stoken tegen torenhoge kostprijzen. Voor veel Gelderlanders die wonen in oude of slecht geïsoleerde woningen is dit de dreigende realiteit. Ook voor Ben Massop uit Wageningen, tot hij onlangs van de Woonstichting hoorde dat zijn huurwoning in februari verduurzaamd wordt. Hij is bijzonder opgelucht.
Massop woont al twintig jaar in dezelfde sociale huurwoning. Volgend jaar loopt zijn energiecontract af en daar zag hij als een berg tegenop. "Ja, want dan wordt het natuurlijk helemaal anders", zegt Massop tegen de NOS. "Dan gaat het omhoog, omhoog, omhoog!"
Gelukkig voor hem komt het dus niet zover. De renovatie en verduurzaming van zijn woning begint al voordat hij een nieuw energietarief krijgt. En volgens de Woonstichting gaat dat helpen. "Er gaan nieuwe kozijnen in met dubbel glas en we hebben een nieuwe manier van verwarmen. Ook komen er zonnepanelen op het dak. En dat allemaal bij elkaar maakt dat het een A-label woning kan worden", zegt directeur Annelies Barnard.

100.000 euro voor de woning van Ben

Dit tot vreugde van Ben, want de ingrepen zullen hem veel geld besparen. De Woonstichting zal het juist veel geld kosten. Er wordt rond de 100.000 euro in de woning van Ben geïnvesteerd. En dan zijn er nog vijfhonderd andere woningen in de wijk die óók worden verduurzaamd. "Maar we vinden het heel belangrijk dat de woningen betaalbaar blijven. Dus we doen dit zonder huurverhoging", laat Barnard weten.
Dat klinkt heel genereus, maar volgens buurtbewoners die al eerder aan de beurt waren voor de renovatie, was het ook wel tijd dat de woningen werden aangepakt. "Het was zeker nodig. Er was al heel lang niks meer aan gedaan", zegt een vrouw. "De leidingen liepen door het hele huis. Dat was ook zichtbaar. Je bouwt er wel omheen, maar het is nu zoveel moderner en luxer, dat je je veel fijner in je eigen huis voelt."

'Van dat gas af, weg ermee'

En belangrijk: de verduurzaming werkt. "Het scheelt wel in de energie, inderdaad. Ik had een goeie afrekening", zegt een andere buurtbewoner lachend. Ben ziet op tegen de verbouwing, maar hij ziet er ook de waarde van in. En niet alleen voor hemzelf: "Ik ben wel 65, maar ik ga gewoon mee met de wereld zoals die is. Dus van dat gas af, weg ermee."
Er zijn nog 1700 sociale huurwoningen in Wageningen die ook een laag energielabel hebben en die over vijf jaar verduurzaamd moeten zijn. Annelies Barnard van de Woonstichting weet dat dit geen gemakkelijke opgave is: "We zien dat de bouwkosten toenemen en de rente stijgt. En ook voldoende personeel op de bouw is een probleem. Maar we gaan ons er ontzettend hard voor maken om te zorgen dat we al die woningen in 2028 klaar hebben."
Het verduurzamen van woningen in Wageningen helpt bij het in toom houden van de hoge energieprijzen.
Het verduurzamen van woningen in Wageningen helpt bij het in toom houden van de hoge energieprijzen. © NOS