Rivierengebied

Boer Kees is na vijftig jaar helemaal uitgemolken

Veehouder Kees Buis aan het werk in de wei.
Veehouder Kees Buis aan het werk in de wei. © Omroep Gelderland
OCHTEN - Kees Buis uit Ochten stopt met het melken van zijn koeien in de wei. "Dan heb ik er vijftig jaar opzitten en dan is het goed", zegt hij. Kees is nog één van de weinige boeren die zijn koeien ook in de wei melkt en niet alleen in de stal. Zelf weet hij nog geen handvol collega's te noemen die het zo doen.
Het is nog een aardig ritje dat Kees twee keer per dag op en neer rijdt, van zijn boerderij naar de wei in de uiterwaarden bij Ochten. Achter de trekker hangt de installatie om zijn koeien te melken en de melk later weer af te voeren. Kees is inmiddels 72 jaar en stopt nu met de dagelijkse rituelen van het melken.
Hij moet eerst de hele wei doorlopen om zijn koeien te verzamelen en vast te zetten op de plek van het melken. Het wordt winter en dan gaan de koeien op stal. Voor Kees is het een goed moment om een punt te zetten achter het melken. "Ik vind het leuk om het nu wat rustiger aan te doen en dat vindt mijn vrouw ook", zegt Kees. De enige zorg die hij heeft is dat rust roest. "Je blijft er jong bij", zegt hij.

Boos op de koe

Kees heeft nog jongvee en schapen, dus helemaal stoppen doet hij niet. Maar wat gebeurt er dan nu met de koeien uit de wei? "Een deel zal deze winter afgevoerd worden voor de slacht, een ander deel komt volgend jaar nog in de wei om vet te worden", aldus Kees.
Volgens Kees hebben zijn dieren het altijd goed gehad, maar op koeien kun je ook boos worden. "Als ze bij het melken de boel eronderuit trappen, daar word ik niet gelukkig van", zegt hij, met stiekem toch een brede lach op zijn gezicht.
Kijk hoe Kees te werk gaat:
Kees stopt na vijftig jaar met buiten melken