Arnhem en omstreken

Drugs verboden op Qlimax: 'Zero tolerance-beleid'

De voorbije twee jaar kon Qlimax niet doorgaan vanwege het coronavirus.
De voorbije twee jaar kon Qlimax niet doorgaan vanwege het coronavirus. © ANP
ARNHEM - In het Arnhemse GelreDome gaan zaterdagavond weer tienduizenden hardstylefans los tijdens Qlimax. Afgelopen weekend overleed een vrouw van 18 jaar uit Millingen aan de Rijn tijdens een hardstylefestival in Haaren, waarschijnlijk aan de gevolgen van drugsgebruik. Qlimax hanteert, zoals altijd, een zero tolerance-beleid.
Het is voor het eerst sinds 2019 dat Qlimax weer plaatsvindt. Met 27.500 bezoekers is het één van de grootste indoor hardstylefeesten ter wereld. Het trekt dan ook bezoekers van heinde en verre.
"Van Chili en Mexico tot Australië en China, over de hele wereld zijn er fans die met hardstyle opstaan en gaan slapen. Qlimax is voor veel van onze internationale fans een bucketlist experience", zegt Sander Bijlstra, managing director van organisator Q-dance. Volgens hem komen die internationale bezoekers terug, nu het internationale reizen na corona weer aantrekt.
Hardstyle trekt echter ook bezoekers voor wie drugsgebruik geen ongewone zaak is. Afgelopen weekend overleed een 18-jarige Millingse op het hardstylefestival Rebellion in Haaren, waarschijnlijk aan de gevolgen van drugsgebruik.

Zero-tolerance

"Q-dance hanteert al jaren bij alle evenementen een zero tolerance-beleid. Dit zal komende editie niet anders zijn", zegt Bijlstra daarover. "Dit houdt in dat alle vormen van zowel soft- als harddrugs niet zijn toegestaan."
Bezoekers worden daarom bij entree gefouilleerd. "Mocht een bezoeker gezondheidsklachten krijgen tijdens de show, kunnen ze zoals altijd terecht bij de EHBO-post op het evenement."
Vorig jaar werd Qlimax nog een week voor tijd afgelast in verband met de coronamaatregelen. "Gelukkig gaat het zaterdag dan eindelijk echt gebeuren en dat gaat wel weer heel bijzonder worden", zegt Bijlstra.