Rivierengebied

Draaien en malen, 150 molens draaien op volle toeren

De Benninkmolen in het buitengebied van Doetinchem.
De Benninkmolen in het buitengebied van Doetinchem. © Stichting Doetinchemse Molens
INGEN - Molens moeten draaien. En dat was zaterdag zeker het geval: meer dan 150 molens in de provincie deden mee aan de eerste Gelderse molendag.
De molen hoort bij het Nederlandse landschap en de Nederlandse geschiedenis, zegt Robert Habing, voorzitter van de Gelderse afdeling van het Gilde van Vrijwillige molenaars, organisator van de Gelderse molendag.
"De molen kwam al in het jaar 1200 in ons land voor. En er kan 's avonds geen plaatje van het weerbericht op televisie voorbij komen, of er staat een molen op." Het is van groot belang, zo wil Habing maar zeggen, dat Nederland - en daarmee ook Gelderland - zijn molens koestert en onderhoudt.
Kijk hier hoe de stenen stellingmolen Op Hoop van Beter in Ingen aan het draaien wordt gebracht:
150 molens openen deuren voor eerste Gelderse Molendag
In de molen van Ingen werd onder andere de grootste molenkoek van Nederland gemaakt en aangesneden. Bijzonder is volgens molenaar Gerard Snijders dat de molen nog altijd maalt en meel voor de consument maakt. En een andere bijzonderheid: Ingenaar Ruben woonde als tiener op loopafstand van de molen en hielp er elke zaterdag mee. Nu, als veertiger, laat hij zich opleiden tot vrijwillig molenaar. "Mooi dat er zo weer nieuwe aanwas komt", zegt Snijders.

Zie ook: