Noord-Veluwe / Rijk van Nijmegen

Mag je in je blootje trouwen? Het is jouw feestje (maar doe maar niet)

Een bijzonder bruidspaar
Een bijzonder bruidspaar © Pxhere
ERMELO - Een filmpje van een bruid in Zutphen, verkleed als dinosaurus, maakt de tongen los en zorgt ook vooral voor vrolijkheid onder lezers. Maar wat zijn eigenlijk de voorschriften? Mag je bijvoorbeeld in je onderbroek of zelfs bloot in de echt verbonden worden?
Angelique Hol, strategisch adviseur bij de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, moet even heel diep nadenken. “De regels rondom het trouwen zijn heel ruim”, zegt Hol. “Maar mag je bijvoorbeeld trouwen in adamskostuum? Ik kan me voorstellen dat gemeenten weinig waardering hebben voor het binnenkomen in je blootje in het stadhuis."
Op Facebook regent het reacties op het filmpje, waarin bruid Caroline in dinosauruspak opduikt voor het stadhuis in Zutphen. De huwelijksvoltrekking geschiedde overigens 'gewoon' in trouwjurk en -pak.
Bekijk het filmpje, de tekst gaat eronder verder.
“Hahaha, zoiets zie ik mezelf ook doen als ik ooit ga trouwen. Als m'n aanstaande man er niet om kan lachen, weet ik meteen dat ik de verkeerde bij het altaar heb staan”, reageert Natasja. “Ooh, m'n man had de benen genomen”, zegt Diana. “Weg huwelijk.”
“Ik cancel de jurk, dit is veel leuker”, zegt Christa tegen haar verloofde Arianne. Maar die lijkt dat geen goed idee te vinden.
In Zutphen bracht een bruidegom in 1971 zijn bruid per kameel naar het altaar. Het stel trok in de binnenstad veel bekijks. Dat gold ook voor een ander koppel in de stad, twee jaar eerder. De twee kwamen op stelten.

Niets vermeld in de wet

Sylvia Willems uit Doesburg is buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. "Het is jullie feestje, zeg ik altijd”, zegt Willems. "Volgens mij zijn daar geen voorschriften voor. Behalve dat je niet in je blootje ofzo op het stadhuis verschijnt. Maar zelfs dat mag misschien wel, als je bijvoorbeeld op een naturistencamping trouwt."
In het Burgerlijk Wetboek staat niets over kledingvoorschriften bij de voltrekking van een huwelijk, zegt Hol. "Ook niet dat je als vrouw een trouwjurk aan moet hebben. Ik heb wel eens een stel meegemaakt dat in carnavalsoutfit trouwde. Ze hadden elkaar ontmoet tijdens carnaval.”
Hier ligt een taak voor de trouwambtenaar. Hij of zij peilt in het voorgesprek in welke hoedanigheid bruid en bruidegom op hun trouwdag ten tonele verschijnen. Hol: “Je wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt.”
Een bruidegom kwam eens in een korte broek
trouwambtenaar in Putten Femmy Marinus
Femmy Marinus is trouwambtenaar in Putten. De voorzitter van de vereniging voor trouwambtenaren Matrimonium, met 275 leden, zegt: “Regels voor een trouwerij bepaal je als bruidspaar vooral zelf. Wel volgens de algemene normen, natuurlijk. In adamskostuum verschijnen voor ons is, denk ik, niet de bedoeling."
In al die jaren dat Marinus bruidsparen tegen elkaar ja, ik wil liet zeggen, keek ze hooguit een enkele keer een beetje vreemd op. "Een bruidegom kwam eens in een korte broek. Hij droeg wel een colbert. Maar het was hartje zomer en dat stond hem gewoon goed."
De trouwambtenaar praat vooraf uitgebreid met het bruidspaar. "Op het gebied van kleding kun je als stel zelf veel doen. Heb je een dresscode? Zet het op de kaart. Wil je liever geen spijkerbroeken? Vermeld het op de uitnodiging. Zo voorkom je verrassingen."
Weddingplanner Cilvie Arts-Steehouder uit Beek, bij Nijmegen, laat bruidsparen vrij in hun keuze van uitdossing. “Het is hun bruiloft, niet de mijne." Doorgaans zijn haar stellen traditioneel gekleed. “Soms valt de bruid op door de kleur van haar jurk, want die is natuurlijk niet altijd wit. Maar bloot? Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Een huwelijk op een naturistencamping wil ik best overwegen, als ik zelf maar niet de hele dag bloot hoef rond te lopen. Ik ga graag naar de sauna, maar mijn werk is een ander verhaal.”

Zie ook: