Gelderse Vallei

Misstanden De Glind: oud-bewoners en Erasmus Universiteit ingeschakeld

Misstanden De Glind: oud-bewoners en Erasmus Universiteit ingeschakeld
Misstanden De Glind: oud-bewoners en Erasmus Universiteit ingeschakeld © Omroep Gelderland
DE GLIND - Zorgaanbieders in jeuggdorp De Glind hebben de Erasmus Universiteit ingeschakeld om onderzoek te doen naar aanleiding van misstanden in het jeugddorp.
Tientallen oud-pleegkinderen die in jeugddorp De Glind woonden, vertelden onlangs aan Omroep Gelderland mishandeld of misbruikt te zijn in het jeugddorp. Hoewel sommige verhalen al bekend waren bij de directie van De Glind, werd zelden aangifte gedaan, bleek uit onderzoek van de omroep.
Zorgaanbieders Pluryn en de Rudolphstichting hebben nu onderzoekers van de Erasmus Universiteit en belangenorganisatie BE4YOU2 ingeschakeld. Binnenkort zitten zij met oud-bewoners om het doel van zo'n onderzoek te bepalen. "Na deze bijeenkomst zal in samenwerking met oud-bewoners worden gekeken of en hoe het onderzoek verder vorm zal krijgen."

Mogelijk geen onderzoek?

Het woordje of insinueert dat er mogelijk ook géén onderzoek komt. "Dat laten we echt aan de Erasmus Universiteit over. Het is de bedoeling dat er wel een onderzoek komt, maar we houden alle opties open", vertelt een woordvoerder van Pluryn.
Of dat betekent dat er alleen een onderzoek komt als de oud-bewoners dat willen? "Zo zou je dat kunnen opvatten. Als er geen behoefte aan een ervaringsonderzoek is, dat er dan geen onderzoek komt. Maar dat beslist de universiteit en niet wij", aldus Pluryn.

Jurist duikt boeken in

Verder duikt een jurist de boeken van de stichtingen in. Doel van dat onderzoek is om uit te zoeken of er signalen van misstanden waren bij de toenmalig verantwoordelijken.
Wie die jurist is, wil Pluryn niet zeggen. "Dat kunnen we niet vertellen, de jurist heeft zich bij ons gemeld en de jurist wil graag anoniem werken om zo vrij mogelijk te zijn."
Het uiteindelijke rapport wordt aangeboden aan de inspectie.

Zie ook: