Gelderland

Hoeveel dieren staan er in de stal? Ministerie gaat gegevens mogelijk toch delen

Hoeveel dieren staan er in de stal? Ministerie gaat gegevens mogelijk toch delen
Hoeveel dieren staan er in de stal? Ministerie gaat gegevens mogelijk toch delen © Omroep Gelderland
Hoeveel dieren staan er daadwerkelijk in de stal? Die informatie willen de omgevingsdiensten graag hebben. Zij houden in de gaten of bedrijven zich wel aan de regels houden, maar de gegevens die ze nodig hebben krijgen ze tot op heden niet van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie gaat nu uitzoeken of dat toch kan.
Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek dat het ministerie al meer dan een jaar weet dat sommige Gelderse geitenhouders méér dieren houden dan volgens hun vergunning is toegestaan. Met die kennis gebeurde niets, bleek uit interne mails.
Ambtenaren maakten zich zorgen over de informatie en het ministerie noemt de overtreding van sommige geitenhouders 'zeer ongewenst en een belangrijk signaal, dat gedeeld zou moeten worden met de handhavingsinstanties.'

Al jaren naar gevraagd

Die handhavingsinstanties vragen al jaren om die data, maar volgens het ministerie mag die informatie niet zomaar worden gebruikt, de aanwezige gegevens zijn met een ander doel verzameld.
Een voorbeeld speelt in de gemeente Maasdriel. Daar bleek een geitenhouder jarenlang meer volwassen geiten te hebben dan volgens de vergunning is toegestaan. De gemeente kwam daar pas achter nadat het inzage kreeg in de cijfers van het ministerie.

Zelf naar de stal

Handhavingsinstanties kunnen de geitenhouders nu alleen controleren door daadwerkelijk naar de stal te gaan en de dieren te tellen. Dat is heel arbeidsintensief. Met de gegevens van het ministerie is snel inzichtelijk welke bedrijven zich wel en niet aan de vergunning houden.
Het ministerie laat nu uitzoeken of het de data wel mag verstrekken, daarbij wordt ook gekeken of de privacy van de geitenhouders niet in het geding is.

Zie ook: