Liemers

Woningcorporatie: 'Flat in 's-Heerenberg voldoet aan brandveiligheidseisen'

De brand in 's-Heerenberg.
De brand in 's-Heerenberg. © 112Achterhoek-nieuws/Newsunited
'S-HEERENBERG - De flat aan het Bergherveld in ’s-Heerenberg, waar afgelopen zondag drie woningen beschadigd raakten door een felle brand, voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Dat zegt woningcorporatie Plavei die eigenaar is van de portiekflat.
Via sociale media kwamen na de brand veel reacties binnen over de brandveiligheid, nadat bewoners via het trappenhuis en door de rook het gebouw moesten verlaten. “Er is geen vluchtroute en/of brandtrap in deze flats”, zegt Briggitta van Velsen op Facebook. Volgens woningcorporatie Plavei is dat bij portieksituaties, zoals deze flat in ’s-Heerenberg, inderdaad het geval.
“Volgens het bouwbesluit uit 2012 is het toegestaan woongebouwen in de vorm van portieken te bouwen”, aldus een woordvoerder van Plavei. “Het balkon dient in deze situatie als alternatieve vluchtroute. Deze bevinden zich aan de voor- en achterzijde van de woningen.”
De brand ontstond zondagochtend in een woning op de derde verdieping van het gebouw, dat in totaal vier verdiepingen telt. Het vuur breidde zich snel uit en sloeg ook over naar de woning erboven. Bewoners werden tijdelijk ondergebracht in sporthal Laco, waarna de meeste bewoners later die dag weer terug konden naar huis.

'Rookmelders hebben goed gewerkt'

In alle woningen en trappenhuizen hangen rookmelders. “Deze hebben goed gefunctioneerd”, aldus de woordvoerder. “Hierdoor werden de bewoners gealarmeerd en hebben ze bijtijds het pand kunnen verlaten.”
Volgens de woningcorporatie weten bewoners van de flat aan het Bergherveld wat ze moeten doen bij een noodsituatie.
“In de flat hangen bordjes met noodverlichting die de vluchtroute aangeven. Ook is er dagelijks een huismeester aanwezig, die er specifiek op toeziet dat er geen obstakels en spullen in het gebouw en in het trappenhuis worden geplaatst die de vluchtroute kunnen blokkeren.”

Oorzaak brand onbekend

Hoe de brand is ontstaan, valt niet meer te achterhalen. Volgens een woordvoerder van de brandweer kan zowel brandstichting als kortsluiting worden uitgesloten. Plavei denkt op dit moment met de bewoners mee in een oplossing voor de (tijdelijke) herhuisvesting.
“Dat is vanuit Plavei nu prioriteit”, aldus een woordvoerder. Ook voor de terugkerende bewoners heeft Plavei zoveel mogelijk geprobeerd de overlast te beperken. Zo zijn de omgeving en het trappenhuis gereinigd.

Zie ook: