Arnhem en omstreken

Oplossing gevonden voor kinderen die les krijgen in de kelder

Isis uit groep 7.
Isis uit groep 7. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De nieuwe locatie voor de vrijeschool aan de Arnhemse Brugstraat lijkt er dan toch te komen. Dat werd duidelijk tijdens de Arnhemse raadsvergadering, waarin werd gesproken over de reportage die Omroep Gelderland maakte over de huisvestingsproblemen van die school. Daarin was onder meer te zien dat er les wordt gegeven in de kelder en lerarenkamer. Zelfs de keuken is ingericht als werkplek.
De vergadering werd gehouden onder toeziend oog van ouders, leraren en vooral veel leerlingen. Zij kwamen naar het stadhuis om te horen wat de politici over hun schrijnende situatie te zeggen hadden. In eerste instantie legde wethouder Nermina Kundic opnieuw uit waarom er volgens haar modellen voorlopig voldoende ruimte is in de school. Een zienswijze die eerder al op forse weerstand bij ouders en school stuitte, want de werkelijkheid laat wat anders zien. En dat het anders ervaren wordt, zegt Kundic ook wel weer te begrijpen.

'Leerlingen proppen'

"Vanuit de ivoren toren lijkt het allemaal te passen, maar in de praktijk niet", constateert vader Gijs Meijer. Een van zijn dochters krijgt les in de kelder van de basisschool. Het lijkt er volgens Meijer vooral over te gaan 'hoe we zo veel mogelijk leerlingen in zo weinig mogelijk vierkante meters kunnen proppen voor een zo laag mogelijke prijs'. "Dat is niet prettig, maar ik zie het langzamerhand wel veranderen naar actie. Laten we afwachten of het resultaat er ook komt."
In het tweede deel van haar betoog maakte Kundic duidelijk dat er toch een nieuwe tijdelijke locatie is gevonden: aan de Spiekmanlaan. Die zal nog wel stevig moeten worden opgeknapt, maar de wethouder zegt dat zo snel mogelijk in gang te gaan zetten. Het pand zou dan begin volgend schooljaar beschikbaar moeten zijn, precies zoals directeur Hannes van Soest gevraagd had. Dat stemde de aanwezige betrokkenen tevreden.

'Eigenlijk weet wethouder dat'

Waarom Kundic dan toch zo vasthoudt aan haar berekeningen die door de betrokken partijen worden bestreden? "Ik heb het gevoel dat de wethouder haar ambtenaren niet af wil vallen", vertelt Meijer. "Ik heb zelf de berekeningen gezien. We hebben vastgesteld dat daarin bepaalde ruimtes als kelders, souterrains en fietsenstallingen zijn meegenomen waar geen leerlingen kunnen zitten."
Het aantal vierkante meters waar de wethouder van uitgaat, klopt volgens hem dus niet. 160 leerlingen zou voor dit gebouw echt het maximale zijn, terwijl er nu 200 zitten.
"Ik denk dat de wethouder het nog te vroeg vond om dat vandaag in de gemeenteraad aan te geven, maar dat ze dat eigenlijk wel weet", stelt Meijer.

'Kinderen met hoofdpijn'

De kelder waar de kinderen van groep 7 en 8 les krijgen, is volgens de wethouder overigens een souterrain en zou aan alle eisen voldoen. Toch vertelt SP-raadslid Sarah Dobbe, die de vragen aan de wethouder stelde, dat zij door ouders geïnformeerd is dat er dagelijks zo'n tien kinderen met hoofdpijn thuiskomen. "Door de slechte luchtkwaliteit in de kelder. Dat moeten we met zijn allen niet willen", betoogt Dobbe.
Ook schooldirecteur Van Soest voelde de tegenstrijdigheid in het verhaal van Kundic. Toch is hij vooral blij met het eindresultaat, al benadrukt hij dat er in het beoogde pand aan de Spiekmanlaan nu echt geen les gegeven kan worden. De opknapbeurt móet voor volgend schooljaar afgerond zijn. De oplossing is bovendien weer tijdelijk. En voor hij weer aan een verhuizing begint, wil Van Soest toch graag uitzicht hebben op een goede definitieve oplossing.

'Kan geen locaties toveren'

Die garantie zegt Kundic niet te kunnen geven. "We moeten echt nog op zoek naar een locatie die daarvoor geschikt is." Eigenlijk is de gemeente daar al jaren mee bezig, weet de wethouder, die dit dossier nog maar kort onder zich heeft. "Ik kan geen locaties toveren in Arnhem", constateert Kundic. "Er is een groot gebrek aan ruimte, zeker in Arnhem-Noord. We doen ons best."

'Zorgen om zusje'

Isis uit groep 7 vindt het fijn dat ze heeft gehoord dat de wethouder een andere plek voor haar wil gaan regelen. "Maar het zou nog fijner zijn als het een plek zou zijn voor altijd." Ze maakt zich daarbij vooral zorgen om haar jongere zusje, die daar dan wellicht 'nog langer moet zitten'.
Bekijk hier onder meer hoe de kinderen naar het stadhuis kwamen, via RTV Connect:

Zie ook: