Rijk van Nijmegen

Veel fietsers zijn bang in het donker

Fietsers met lichtjes op hun fiets.
Fietsers met lichtjes op hun fiets. © ANP
NIJMEGEN - Een slecht verlicht pad, een enge route door een tunneltje. Veel fietsers zijn in het donker met angst en beven onderweg. De Fietsersbond doet er onderzoek naar. Doel is gemeenten ervan te doordringen dat veilige fietsroutes noodzakelijk zijn.
Karlijn Janssen uit Nijmegen is coördinator bij de Fietsersbond. Veel mensen zijn in het donker bang op de fiets, met name vrouwen. "Ik fiets wel eens naar Wijchen, ’s avonds. En dan kan ik wel eens bang zijn. Als ik langs het spoor fiets of onder tunneltjes door."
Om erachter te komen wat die angst voedt, heeft de bond een vragenlijst opgesteld. De vragenlijst staat tot maandag online. Janssen neemt een voorschot op de antwoorden. "Mijn indruk is dat mensen bang zijn om lastig gevallen te worden of bang zijn voor een botsing."

Ogen op de weg zijn belangrijk

De plekken waar fietsers in het donker zich niet veilig voelen zijn parkjes, slecht verlichte stukken en tunnels en tracés langs spoorlijnen. "Het is vooral belangrijk dat er verlichte huizen langs de route zijn, dat er als het ware ogen op de weg zijn, mensen vanuit woningen op de straat of op het fietspad kunnen kijken."
Het zijn vooral vrouwen die in het donker bang zijn op de fiets, gaat ze verder. "Ze passen hun gedrag aan om zich veiliger te voelen. Ze delen via WhatsApp hun locatie. Heel hard fietsen komt ook voor."
Twee jaar geleden introduceerde de Fietsersbond de 'Meefietslijn', een (tijdelijk) initiatief om fietsers in het donker telefonisch te begeleiden. Vrijwilligers waren deze week in Doetinchem met de Meefietslijn. De coördinator: "We spraken mensen aan en als ze er behoefte aan hadden konden we telefonisch met ze mee fietsen, zodat ze veilig op hun bestemming kwamen. Dat ging met oortjes in, want met de telefoon in de hand is niet zo veilig."
Nee, de Fietsersbond heeft geen telefoonteam dat je kunt bellen. Janssen benadrukt dat fietsers 'begeleiding onderweg in het donker' makkelijk zelf kunnen regelen en dat dat ook de bedoeling is. "Bel iemand of vraag iemand om jou te bellen als je onderweg bent in het donker."

Maak fietspaden veiliger

De fietspaden moeten veiliger worden, vindt Jansen. "Daar kunnen we als Fietsersbond zelf veel aan doen. We hebben een groot netwerk met meer dan 150 plaatselijke afdelingen die goede contacten met gemeenten." Die hebben een taak met het beheer van openbaar groen langs routes. "Te hoge struiken geven een onveilig gevoel. Die mogen dus niet te hoog zijn."
En fietsers zelf dan? "Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker", zegt de Nijmeegse. "En zorg ervoor dat je verlichting in orde is. Pas je route aan en zorg dat je met mensen kunt meefietsen."
Dan nog een tip van ons: doe op de fiets oortjes in als je belt. Dat is niet alleen veiliger. Fietsen met de telefoon in je hand mag niet. Je loopt de kans op een boete als de politie je betrapt.

De boetes:

  • Doet je fietsverlichting het niet? 60 euro.
  • Heb je de telefoon in de hand tijdens het fietsen? 100 euro