Arnhem en omstreken

'Gaatjesboorder' hangt zeven jaar cel boven het hoofd

OM wil dat 'gaatjesboorder' zeven jaar de cel ingaat
OM wil dat 'gaatjesboorder' zeven jaar de cel ingaat © Han Seijger
ARNHEM - Het OM heeft donderdag zeven jaar cel geëist tegen een 39-jarige Albanees. De man staat bekend als 'de gaatjesboorder' en zou verantwoordelijk zijn voor zeker 15 inbraken of pogingen daartoe.
De verdachte boorde met een handboor gaatjes in houten kozijnen, voornamelijk in jaren 30-woningen in Arnhem-Noord, maar ook in Velp. Hij probeerde vervolgens met een ijzerdraadje ramen of deuren te ontgrendelen. Dat zou hij bij 113 huizen hebben gedaan, maar het OM houdt hem in elk geval verantwoordelijk voor een deel daarvan.

Geld en sieraden

In meer dan de helft van de gevallen slaagde de inbraakpoging niet. Waar het wel lukte, werden geld en kostbare sieraden gestolen. Bij het doorzoeken van de woning van de verdachte werden meerdere sieraden en horloges aangetroffen. Ook lag er een jas met in de zak een handboor en ijzerdraad.
De ‘gaatjesboorder’ zorgde in de wijken waar hij toesloeg voor veel onrust. De politie ging extra surveilleren, maar kon de inbreker niet op heterdaad betrappen. De politie vroeg wijkbewoners extra alert te zijn en hun camerabeelden in de gaten te houden. Wijkbewoners gaven hier massaal gehoor aan.
De verdachte kon uiteindelijk worden aangehouden toen een buurtbewoner de man volgde en foto's van hem maakte. “Opvallend genoeg kwam vanaf het moment dat de verdachte was aangehouden, geen enkele aangifte van de gaatjesboormethode meer binnen”, aldus de officier van justitie.
De man is, onder een andere naam, in België al vier keer veroordeeld voor vergelijkbare diefstallen.