Achterhoek

Morbide nieuwsgierigheid, ben ik wel normaal?

Als podcastmaker Joske Meerdink in aanraking komt met de ramp van de Phoenix, stort ze zich op haar familiegeschiedenis.
Als podcastmaker Joske Meerdink in aanraking komt met de ramp van de Phoenix, stort ze zich op haar familiegeschiedenis. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Verdrinken in een ijskoude zee of omkomen in de vlammen: voor die keuze stonden ongeveer 250 opvarenden van stoomschip de Phoenix op Lake Michigan in het jaar 1847. Onder de opvarenden waren heel veel mensen uit de Achterhoek, die hun kinderen in de Verenigde Staten een beter leven wilden geven. Het hart van Omroep Gelderland-redacteur Joske Meerdink maakt een sprongetje, wanneer ze van haar tante hoort dat familie van haar op de Phoenix zat.
Ze stort zich op het onderzoek naar dit verhaal en maakt er een podcast over. Ze vraagt zich tegelijkertijd af: is het niet gek om blij of enthousiast te worden van iets dat zo naar is? Ze gaat te rade bij een deskundige.
Joske komt in contact met psycholoog Suzanne Oosterwijk, die voor de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar het fenomeen 'morbide nieuwsgierigheid'.
Joske: "Mijn doel van het gesprek met haar in de podcast is om mezelf een spiegel voor te houden en daarmee indirect ook de luisteraar een spiegel voor te houden. Want iedereen heeft weleens een fascinatie voor iets naars of ergs."
In de video hieronder legt Suzanne Oosterwijk uit waarom we toch even willen kijken naar een ongeluk, waardoor de beruchte kijkersfile ontstaat. Er is volgens haar een goede verklaring voor. De video is een initiatief van de Universiteit van Nederland.
In aflevering twee van de podcastserie De Ramp met de Phoenix gaat podcastmaker Joske Meerdink in gesprek met psycholoog Suzanne Oosterwijk.

Zie ook:

[lees ook:https://www.gld.nl/podcasts/de-ramp-met-de-phoenix]
[lees ook:https://www.gld.nl/phoenix]