Noord-Veluwe

Ridders van Gelre laten absolute topstukken zien: ‘Dit verhaal moet verteld worden’

Het Stadsmuseum in Harderwijk.
Het Stadsmuseum in Harderwijk. © Stadsmuseum Harderwijk
HARDERWIJK - Een unieke Romeinse sleutel uit Tiel, het skelet van een slachtoffer van een Vikingaanval in Zutphen en een peperduur getijdenboek uit Arnhem: het is een greep uit de Gelderse topstukken die vanaf januari te zien zijn in het Stadsmuseum Harderwijk.
Directeur Corien van der Meulen van het Harderwijkse museum nodigde programmamakers Bas Steman en René Arendsen, beter bekend als de Ridders van Gelre, uit om een tentoonstelling te maken over de Gelderse geschiedenis vanaf de prehistorie tot en met de twintigste eeuw.
“We kennen René en Bas al vele jaren van hun tv-programma’s en andere optredens. Naast een hoop deskundigheid brengen ze altijd veel humor en een creatieve kijk op de wereld met zich mee. Ik denk dat we met deze tentoonstelling heel veel mensen een plezier doen”, zegt Van der Meulen.

Samen met andere Gelderse musea

Het idee voor een tentoonstelling over de Gelderse geschiedenis in Stadsmuseum Harderwijk ontstond een jaar geleden. Ridder René benaderde directeur Van der Meulen toen met een wild idee. “Het oorspronkelijke plan was om een reizende tentoonstelling te maken die in verschillende Gelderse musea te zien zou zijn. Dat bleek praktisch onhaalbaar. Toen ontstond het idee voor de tijdelijke tentoonstelling, waarbij we samen met andere Gelderse musea het Verhaal van Gelderland vertellen.”

Veel enthousiasme

In het voorjaar benaderde conservator Sophie van Steenderen van het Stadsmuseum haar collega’s met een verzoek om objecten in bruikleen te krijgen. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat iedereen meteen enthousiast reageerde en wilde meewerken. We hebben een wensenlijst gemaakt met echte topstukken en die zijn stuk voor stuk toegezegd. Gelderse musea vinden het heel mooi om samen het Verhaal van Gelderland te vertellen. We krijgen zelfs echte topstukken van buiten de provincie.”
Ridders van Gelre samen met Sophie van Steenderen
Ridders van Gelre samen met Sophie van Steenderen © Omroep Gelderland

Completer mens

In het tv-programma Ridders van Gelre, dat Omroep Gelderland iedere maandagavond uitzendt, wordt gestreefd naar een Gelders museum waar het Verhaal van Gelderland een permanente plaats heeft. “Dat is voorlopig onhaalbaar”, weet ook Bas Steman. “We zien deze tijdelijke tentoonstelling als een eerste stap in de goede richting. Het Verhaal van Gelderland is zo waardevol om meer te leren over ons verleden, maar ook over de huidige samenleving. Sinds ik als geboren Geldersman meer weet over de Gelderse geschiedenis, voel ik mij een completer mens. Dit verhaal moet verteld worden.”

Stemmen voor de Museumprijs

Stadsmuseum Harderwijk is ook nog in de race voor de Vriendenloterij Museumprijs. Stemmen kan nog tot en met zondag op de website van het Stadsmuseum. Andere genomineerden zijn het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Maandag bezoeken de Ridders van Gelre Harderwijk in hun televisieserie op Omroep Gelderland. De tentoonstelling Gelre - Het Verloren Hertogdom is vanaf zondag 22 januari geopend voor het publiek.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.