Achterhoek

Stamboomonderzoek razend populair: dit zijn de tips

Podcastmaker Joske Meerdink bij het monument voor de ramp met de Phoenix in Winterswijk. Het was het startpunt van het onderzoek naar haar roots.
Podcastmaker Joske Meerdink bij het monument voor de ramp met de Phoenix in Winterswijk. Het was het startpunt van het onderzoek naar haar roots. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Op zoek naar je roots. Waar kom ik vandaan? Wie waren mijn voorouders en wat deden ze? Stamboomonderzoek is razend populair. We zetten de beste tips op een rij. En ja, daar horen ook een paar waarschuwingen bij.
Podcastmaker Joske Meerdink uit Winterswijk had niks met geschiedenis of stamboomonderzoek, tot ze bekende familienamen ziet staan op het monument voor de Ramp met de Phoenix.
Joske is gaan zoeken en ontdekt dat ze gelinkt kan worden aan drie families die op de Phoenix zijn omgekomen. En ook dat ze familie is van zes van de tien overlevenden uit Winterswijk, die in 1847 op de Phoenix zaten. De zoektocht resulteert in de podcast De Ramp met de Phoenix. Hieronder tips van Joske en ervaren stamboomonderzoekers voor wie wil beginnen met stamboomonderzoek.

Bezint eer ge begint

Over de ramp met de Phoenix en haar persoonlijke zoektocht naar dit verhaal, maakte Joske een podcast. Joske is gegrepen door het virus dat stamboomonderzoek heet. Ze heeft ook een waarschuwing: "Stamboomonderzoek lijkt misschien makkelijk, zo van: dat doe ik wel even. Het kan mega tegenvallen, maar het is tegelijk ook heel verslavend. En lastig om weer los te laten. Weet waar je aan begint dus!"

Begin op tijd, maar je bent nooit te oud (of te jong)

Bij haar zoektocht kreeg Joske veel hulp van 'fanatieke vrijwilligers'. "Er kwamen allemaal mensen op mijn pad die enthousiast waren om mij verder te helpen." Joske verwijst naar organisaties als het Historisch Informatie Punt Winterswijk. "Daar zitten ervaren vrijwilligers die je kunnen helpen met het maken van een stamboom, zoals Willy Bilderbeek. "Laat je niet ontmoedigen door mensen die zeggen dat je te jong of te oud bent voor stamboomonderzoek. Je bent nooit ergens te oud of te jong voor", is een van de tips van Willy.
"Begin bij jezelf en begin op tijd", is een andere tip van Willy. "Het voordeel van stamboomonderzoek op jonge leeftijd is dat opa's en oma's vaak nog leven, aan wie je veel vragen kunt stellen." En dat is handig, want geboortes zijn pas na 100 jaar openbaar, huwelijken na 75 jaar en overlijdens na 50 jaar.

Vraag om hulp bij vrijwillige stamboomonderzoekers

Schrijf op waar je informatie gevonden hebt. En doe een cursus. Wij verzorgen sinds kort een workshop stamboomonderzoek, vertelt Jessica Demkes (51), vrijwilliger bij het Euregionaal Historisch Documentatiecentrum in Aalten . Jessica doet al vanaf haar 18e stamboomonderzoek en net als de andere vrijwilligers helpt zij graag. "Waarom? We zijn verslaafd aan dat stamboomonderzoek. Het is prachtig om anderen daarbij te helpen."
Ook als er op het eerste oog heel weinig informatie over ouders of familie is, kan het inschakelen van lokale historische verenigingen handig zijn. "Wij kennen de trucs om informatie te achterhalen die je niet meteen online kunt vinden."

Dit zijn handige bronnen voor stamboomonderzoek in Gelderland

Het Gelders Archief heeft op de website dit overzicht geplaatst met links naar websites die handig zijn voor stamboomonderzoek in Gelderland.
Zo is het aan te raden om te checken of (een deel van) jouw stamboom al is uitgezocht bij bijvoorbeeld genealogieonline of stamboomforum. Franka Salomons van het Gelders Archief tipt ook de website van het centrum voor familiegeschiedenis (CBG) dat een stappenplan voor beginnende stamboomonderzoekers heeft opgesteld.
"Je kunt online beginnen, maar om zeker te weten dat het klopt moet je toch op zoek naar officiële documenten zoals geboorteaktes", vertelt Jessica Demkes. "In het verleden zijn er ook mensen geweest die tegen betaling stamboomonderzoek deden, maar die de gegevens gewoon zelf verzonnen. Dus check en dubbelcheck de online informatie met de officiële aktes."

'Namen van vrouwen en kinderen werden niet geregistreerd'

Voor de podcast Ramp met de Phoenix kreeg podcastmaker Joske veel steun van stamboomonderzoeker Mary Risseeuw uit Wisconsin. Zij doet onderzoek naar de vele Achterhoekers die zich in de negentiende eeuw vestigden in Amerika. In een tijd dat een computer een zeldzaamheid was en Google nog niet bestond, weet Mary de namen te achterhalen van alle opvarenden van de laatste tocht van de Phoenix. In die tijd werden alleen de namen van de mannen die aan boord stapten geregistreerd, maar niet van de vrouwen en kinderen die zij meenamen.
Bekijk hieronder de video met het verhaal van Mary Risseeuw.
Het raakt Mary Risseeuw dat er zoveel gesneuvelde vrouwen en kinderen naamloos de geschiedenis in dreigden te gaan.