Arnhem en omstreken

Drugsdealer krijgt negen jaar cel na schietpartij in uitgaansgebied

De rechtbank in Arnhem
De rechtbank in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een 27-jarige man uit die stad een gevangenisstraf van negen jaar gegeven. De man heeft meerdere malen met een pistool op iemand geschoten in het centrum van Arnhem. Ook is hij veroordeeld voor mishandeling, vuurwapenbezit en drugshandel.
Het gebeurde allemaal in juli 2021 in het uitgaansgebied in Arnhem. De Arnhemmer mishandelde die avond al iemand. Een andere, losstaande ruzie liep nog meer uit de hand. Wat de aanleiding is, is niet duidelijk. Maar de veroordeelde man kreeg die avond ruzie met een andere man in een uitgaansgelegenheid. Hierop pakte hij een taxi naar huis. Niet om te gaan slapen, maar om een pistool op te halen. Daarmee keerde hij terug bij de horecagelegenheid.

Twee schoten

De andere man was nog in de zaak. De Arnhemmer richtte zijn vuurwapen van buitenaf op de ruit van het gebouw en haalde de trekker over. De kogel kwam niet door het dubbelglas heen. Er ontstond paniek in de zaak. Het slachtoffer vluchtte via een andere uitgang naar buiten. De schutter rende om de zaak heen en richtte na een achtervolging zijn wapen nogmaals op de vluchtende man en schoot opnieuw. Het slachtoffer werd niet geraakt.
Maar dit was dus niet het enige leed dat de man die nacht veroorzaakte. Eerder diezelfde avond sloeg hij al zonder aanleiding met een glazen fles op iemands hoofd. Het slachtoffer liep een hersenschudding en een gescheurd oor op.

Half jaar uit de cel

Maar daarmee is de lijst met misdaden nog niet ten einde. In januari 2022 werd de dader aangehouden. Toen troffen agenten ook MDMA en een ander vuurwapen bij hem aan. In zijn laptop en telefoon vond de politie aanwijzingen dat de man ook nog drugsdealer is. Ten tijde van het schietincident was de schutter pas een half jaar op vrije voeten. Daarvoor zat hij in een Franse cel voor een drugsfeit. Ook is de man al eerder veroordeeld voor drugs- en geweldsdelicten.
De rechtbank weegt dit allemaal mee en veroordeelt de Arnhemmer dan ook tot een langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen jaar, gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Poging tot moord

De schutter verklaarde zelf dat hij het slachtoffer waarop hij schoot alleen maar bang wilde maken. Daarin is hij geslaagd, maar hiervoor moet hij dat slachtoffer wel een schadevergoeding van 3000 euro betalen. Het slachtoffer van de mishandeling moet het met 700 euro doen.
Volgens de schutter was zijn pistool van een klein kaliber, schoot hij bewust op de sterke ruit en mikte hij op de benen van zijn doelwit. De rechtbank ziet dat anders. Ze noemen het tweede schot zelfs poging tot moord. De schutter is ongeoefend, was onder invloed van alcohol en schoot al rennend op een bewegend doelwit. De kans dat hij met het ongecontroleerde schot het slachtoffer ernstig zou raken was groot.
Daarbij rekent de rechtbank het hem aan dat hij niet van zijn plan heeft afgezien toen hij thuis het wapen ging halen. Volgens de rechtbank had hij daar ook genoeg tijd voor toen hij weer terugliep naar de zaak. Ook nog toen hij zijn slachtoffer zag en zelfs na het lossen van het eerste schot.