Noord-Veluwe

Linda neemt een kijkje in het 'grappigste museum van Nederland'

Linda Geerdink en Marius van Dokkum.
Linda Geerdink en Marius van Dokkum. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - In Linda breekt UIT! laat Linda Geerdink zien wat er allemaal te doen is in onze provincie. Deze week gaat ze schilderen met de bekende en humoristische kunstenaar Marius van Dokkum. Als zijn naam misschien geen belletje doet rinkelen, doen zijn ansichtkaarten het vast en zeker wel.
Het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk is een dependance van het Stadsmuseum in dezelfde stad. Beide musea zijn genomineerd voor de Museumprijs 2022. De concurrenten zijn het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Het thema van de Museumprijs is dit jaar Beste Buur en het publiek bepaalt wie de winnaar wordt. Linda zoekt uit waarom de prijs van 100.000 euro naar Harderwijk zou moeten gaan.
Stemmen voor de Museumprijs 2022 kan nog twee dagen. Op 1 december weten we of Harderwijk zich de trotse winnaar mag noemen.

Rondleiding van de conservator

Linda brengt museumdirecteur Corien van der Meulen thuis een bezoekje. Ze woont tegenover het stadsmuseum. Linda krijgt een rondleiding van conservator Sophie van Steenderen. Het valt Linda meteen op dat het Stadsmuseum een van deze tijd is, hoewel het meteen gaat over de geschiedenis van Harderwijk.
Het museum is namelijk een pension en de pensiongasten nemen Linda mee door de geschiedenis van de stad. Zo ontdekt Linda dat in Harderwijk de eerste Gelderse munt is geslagen en dat de Hanzestad ooit een universiteit had. In de snijkamer van de universiteit zit nu het Marius van Dokkum Museum: het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar en ook wel het grappigste museum van Nederland genoemd.
Dit museum kan Linda, nu ze er toch is, natuurlijk niet overslaan. Ze valt met haar neus in de boter, want de kunstenaar zelf zit er gewoon te schilderen. Dat doet hij eens per wee,k om de mensen een inkijkje te geven in zijn werk. Bij Linda blijft het niet bij kijken: ze mag zelfs met Van Dokkum mee schilderen.
Bekijk hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT!:
Gaat de Museumprijs 2022 naar Harderwijk? Linda Breekt UIT!