Gelderse Vallei

Lange wachtlijsten in ziekenhuizen: einde niet in zicht

Door corona werden veel operaties uitgesteld, ziekenhuizen hebben dat nog niet allemaal ingehaald.
Door corona werden veel operaties uitgesteld, ziekenhuizen hebben dat nog niet allemaal ingehaald. © ANP
EDE - De meeste ziekenhuizen in Gelderland moeten nog altijd puzzelen om wachtlijsten weg te werken, blijkt uit een inventarisatie van Omroep Gelderland. Anders dan een half jaar geleden durven ziekenhuizen geen datum meer te noemen wanneer de wachtlijsten verdwenen zouden zijn.
Klinieken hebben in de afgelopen coronajaren operaties uitgesteld, omdat ze overspoeld werden met covidpatiënten. Omroep Gelderland stelde de afgelopen jaren vaker vragen aan ziekenhuizen over het inhalen van die uitgestelde zorg. Waar ziekenhuizen een half jaar geleden nog verwachtten de inhaalslag pas in 2023 gerealiseerd te hebben, branden ze zich nu niet meer aan een deadline.
De woordvoerder van de Gelre Ziekenhuizen legt uit dat, door het tekort aan personeel en door toekomstige griep- en coronagolven, niet te voorspellen is wanneer de wachtlijsten op normaal niveau zijn.

Duizend patiënten op wachtlijst

Om een idee te krijgen van de wachtlijsten: bij de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen staan zo'n duizend mensen op de wachtlijst. Het gaat voornamelijk om knie- en heupoperaties, oogoperaties, hand- en polschirurgie en liesbreuken. Ziekenhuis Gelderse Vallei noemt de wachttijden voor een operatie 'langer dan gewenst'.
Een woordvoerder van het Radboudumc in Nijmegen noemt de situatie daar 'stabiel'. Het universitaire ziekenhuis geeft aan te kampen met ziekteverzuim en veel openstaande vacatures.
Mensen bij wie de behandeling is uitgesteld vanwege corona zijn bij het CWZ in Nijmegen op de reguliere wachtlijst geplaatst. Het CWZ spreekt daarom niet van inhaalzorg.

Extra operaties op zaterdag

Om toch iets van de zorg in te lopen, opereren ziekenhuis Gelderse Vallei en Gelre Ziekenhuizen ook op zaterdag. Het Edese ziekenhuis geeft aan dat spoedzorg en patiënten met operaties die niet kunnen wachten, nu altijd doorgaan, waardoor andere ingrepen in de verdrukking komen.
"Sommige patiënten wachten hierdoor al lang op hun behandeling en we snappen dat dit heel vervelend is. Juist deze mensen willen we daarom sneller helpen door extra te opereren op zaterdag", vertelt Marjolein de Jong van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

'Aanbod niet geaccepteerd'

Achterhoekse ziekenhuizen hebben een aanbod van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix van de hand gewezen. Het ziekenhuis in Winterswijk heeft aangeboden om andere ziekenhuizen te helpen met hun opgelopen wachtlijsten, door patiënten uit ander ziekenhuizen in het SKB te opereren. "Wij hadden een periode dit jaar waarin wij ruimte in capaciteit hadden om extra zorg te verlenen. Dit hebben we lange tijd aangeboden, maar hier werd geen gebruik van gemaakt", laat een woordvoerder weten.
Dat heeft met geld te maken, concludeerde bestuursvoorzitter Inge De Wit afgelopen juni in het vakblad Medisch Contact. Ziekenhuizen sturen namelijk geen aparte rekening van elke behandeling en van elk ziekenhuisbezoek, maar ze verzamelen alle kosten in één rekening en sturen die naar de zorgverzekeraar. "Je investeert als ziekenhuis tijd in onder meer het onderzoeken van de patiën. Dan wil je het traject ook afmaken om uitbetaald te krijgen", verklaarde De Wit.
Daarnaast speelt het zorgplafond een rol, legt De Wit van het SKB Winterswijk uit. "Stel dat we honderd extra heupoperaties uitvoeren, dan bestaat het risico dat we als ziekenhuis (een deel van) de kosten uit onze eigen zak moeten betalen. Dat komt doordat we dan meer operaties hebben gedaan dan afgesproken met de zorgverzekeraars." Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem laat ook weten de wachtlijsten onder controle te hebben.