Arnhem en omstreken

Bom gevonden in Huissen, EOD onderzoekt of er meer liggen

Een Amerikaanse brandbom 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog.
Een Amerikaanse brandbom 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog. © Omroep Gelderland (archief)
HUISSEN - Bij werkzaamheden in het centrum van Huissen is woensdagmiddag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is ter plaatse om onderzoek te doen naar de zogenoemde 500-ponder en kijkt ook of er nog meer van dit soort bommen in de grond zitten.
De EOD liet woensdag weten dat de situatie rond de Aloysiuslocatie momenteel veilig is. Dat wordt ook bevestigd door een woordvoerder van de gemeente Lingewaard, waar Huissen ligt. "De bom is afgedekt en vormt geen risico voor omwonenden", legt ze uit. "Er zijn dan ook geen extra maatregelen. Momenteel onderzoekt de EOD of er meer bommen liggen. Ook wordt onderzocht hoe en wanneer de bom wordt weggehaald. Dat is nu nog niet zeker."

Woningbouw

De bom ligt dus nog op de plek. Het is niet duidelijk wanneer de bom onschadelijk wordt gemaakt. Het gevaarte is gevonden aan de Aloysiuslocatie in het centrum van Huissen. Dit gebied wordt klaargemaakt voor woningbouw. Tijdens die werkzaamheden is het explosief aangetroffen.
"Daar zat vroeger een schoolgebouw", legt loco-burgemeester Johan Sluiter uit op Radio Gelderland. "Er staan veel woningen om het terrein heen. Daarom hebben we donderdagochtend een informatiebijeenkomst gehouden bij de Oude Raadszaal. Daar kwamen vier omwonenden op af. We hebben hun vragen beantwoord en we hebben ook wat telefoontjes met vragen gehad."
"Er zijn geen grote gevolgen voor de mensen in Huissen", benadrukt Sluiter. "De EOD geeft aan dat het veilig is. We worden als gemeente prima door hen, de toezicht en de handhaving ondersteund."
Een verslaggever ter plaatse laat weten dat er 'gewoon' doorgewerkt wordt op de locatie. "De bom is afgedekt met zand", legt hij uit. "De buren van de locatie maken zich weinig zorgen. Ik vroeg enkelen of ze naar de bijeenkomst zijn gegaan. 'Nee, we horen het wel', was hun reactie. Ze gaven ook aan niet bang te zijn."

Zie ook: