Achterhoek

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo: 'Ze blijven voor altijd in mijn hart'

Anny bij haar cactussen in Burgers' Zoo
Anny bij haar cactussen in Burgers' Zoo © Omroep Gelderland
RUURLO - De cactussen van 'cactusvrouw' Anny van der Meer hebben een mooi plekje gekregen in Burgers' Zoo. Als gevolg van de stijgende energieprijzen sluiten zij en haar man tot hun grote verdriet de deuren van CactusOase in Ruurlo.
In de Desert in de Arnhemse dierentuin, een natuurgetrouwe weergave van een woestijn, schitteren de bijzondere cactussen van Anny en Bert van der Meer. Anny is heel blij dat de planten een mooi plekje hebben gekregen. "De cactussen blijven voor altijd in mijn hart. Nu kan ik ze nog steeds bekijken in Burgers' Zoo."
"We zijn er heel erg blij mee, want het zijn prachtige cactussen", vertelt Arjan Marsman, plantenverzorger bij Burgers' Zoo. Nog niet alle cactussen zijn al verhuisd naar het dierenpark. Een paar planten hebben voor langere tijd aan elkaar vastgezeten, waardoor ze nu ingescheurd zijn. "Die wonden zullen eerst in moeten drogen voordat we ze gaan planten." Tot die tijd blijven ze dus nog even staan op hun oude, vertrouwde plek in de CactusOase.
Kijk hoe blij Anny is met de nieuwe plek voor haar cactussen:
De cactussen hebben inmiddels een mooi plekje gekregen in Burgers' Zoo.

Moeilijk afscheid

Meer dan dertig jaar hebben Anny en haar man veel aandacht gestoken in het kweken van de cactussen. Inmiddels zijn het er dan ook zo'n 2500. "Ze zijn allemaal uit een heel klein zaadje gekweekt. Sommige cactussen zijn zelfs zo'n honderd jaar oud", vertelt Anny trots. Ze vindt het dan ook moeilijk om afscheid te nemen. "Ik had hier graag willen blijven."
Helaas gooide de stijgende energieprijs roet in het eten waardoor het echtpaar zich genoodzaakt voelde om CactusOase te sluiten. Om de cactussen door de winter te helpen, zouden zij namelijk zo'n 6.000 vierkante meter moeten verwarmen. De kosten van die energierekening zouden ze niet kunnen betalen. Daarom sloten Anny en Bert op 1 november de deuren.

Zie ook: