Rijk van Nijmegen

Corona verdwijnt naar de achtergrond: zo staan we er nu voor

Alma Tostmann.
Alma Tostmann. © Nieuwsuur
NIJMEGEN - We snakken naar het einde van de pandemie en de maatregelen. Niet meer in isolatie hoeven als je besmet raakt met corona, hoe fijn is dat? Volgens het RIVM gloort er hoop. We spraken met epidemiologe aan het Radboudumc in Nijmegen Alma Tostmann. "Vorige maand was nog ongeveer 10 procent van iedereen in het ziekenhuis opgenomen vanwege covid. Dat krijgt het griepvirus niet voor elkaar.”
U bent op een congres in Stockholm. Wordt daar nog over covid gepraat?
"We hebben discussies over hoe we erover moet communiceren, er wordt gepraat over de ethische aspecten van maatregelen, hoe je in het vervolg met de juiste experts aan tafel zit om beslissingen te nemen. Er wordt heel veel teruggekeken op de pandemie, maar ook vooruitgekeken. Wat hebben we ervan geleerd?"
Het RIVM heeft goede hoop dat het einde in zicht komt, mits de komende maanden geen gekke dingen gebeuren. Wat vindt u?
"We mogen zeker opgelucht ademhalen. Van omikron en met onze goede afweer worden veel minder mensen ziek dan een jaar geleden. Dat komt door onze afweer, eerdere infecties die we hadden, door de vaccinaties die zijn gegeven. En de herfstgolf die we hadden is op z'n retour."
Zijn we uit de gevarenzone?
"Ik vind het verkeerd om covid volledig te bagatelliseren en te doen alsof het helemaal niets meer is. Vorige maand was nog ongeveer 10 procent van iedereen in het ziekenhuis opgenomen vanwege covid. Dat krijgt het griepvirus niet voor elkaar."
Het loslaten van maatregelen, bijvoorbeeld niet meer in isolatie hoeven als je besmet bent, is dat al aan de orde?
"Ik snap de discussie. Het is ook een moment waar we in Nederland naartoe gaan. Ik vind het ook een beetje kort door de bocht. Nog steeds liggen er mensen met covid in het ziekenhuis en stel dat je hier nu mee zou stoppen, dan moet je dat doen als je een plan B klaar hebt liggen. Wat ga je dan doen om kwetsbaren te beschermen? Hoe communiceer je dat goed? Het is een stip aan de horizon waar we met z'n allen naar onderweg zijn, maar dat is nu nog een beetje te vroeg."
Waar staat die stip aan de horizon nu?
"Iedereen is klaar met covid. Je moet eigenlijk praten over luchtwegvirussen die je in de winter gaat zien en wat je ertegen zou kunnen doen om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden. De stip komt steeds dichterbij. We gaan naar een situatie dat corona een stabiele en voorspelbare ziekte wordt. Covid blijft, dat weet iedereen en het zal elk jaar mensen ziek blijven maken. Het gaat horen bij het standaardpakket aan luchtwegvirussen, vooral in de winter en hopelijk wordt het dan ook een winterziekte. We hadden afgelopen zomer een zomergolf, we zijn net voorbij de herfstgolf. Het betekent niet automatisch dat het elk seizoen voorkomt. In principe gaat het dan om één seizoen per jaar en dat gaat ook echt wel komen.”
Griep is nu niet erger dan corona?
“Net als influenza (griep, red.) is covid voor de meeste mensen een milde ziekte, hebben ze nergens last van en gaat het zo voorbij. Covid is nog steeds erger dan de griep. De aantallen zijn hoger, er liggen meer mensen in het ziekenhuis. Een verschil is ook dat je van covid long-covid kunt krijgen, dat wil zeggen op de langere termijn gezondheidsschade kunt overhouden van je covidinfectie en bij griep zie je dat gewoon niet.”

Zie ook: