Rivierengebied

Wat heeft eten met het weer te maken? Roosmarijn legt het uit

Roosmarijn Knol.
Roosmarijn Knol. © Weerplaza
BEUSICHEM - Een droombaan als weervrouw en een passie voor lekker eten. Dat is heel in het kort weervrouw Roosmarijn Knol van Weerplaza. Ze heeft bijzondere weerfenomenen met een knipoog naar eten in enkele video's gestopt. Ooit van een sneeuwdonut gehoord?
Als weervrouw stuit de inwoonster van Beusichem op weerverschijnselen die we nauwelijks tegenkomen. "Omdat ze zo uniek zijn, hebben ze ook een speciale naam gekregen. Hoe ze eruitzien en hoe ze tot stand komen. En die namen hebben allemaal met eten te maken”, legt Knol uit.
Ze staat graag in de keuken en Knol wilde iets doen met haar passie voor eten én weer. Bij Weerplaza kreeg ze er alle ruimte voor. “Ik had een video af en toen kwam er nog een, en nog een en nog een. Het zijn er vier geworden.”

De pineapple express

In de eerste video gaat Knol in op de pineapple express. Pineapple is het Engelse woord voor ananas. “Dit fenomeen zie je vooral bij Hawaï en langs de westkust van de Verenigde Staten”, zegt de weervrouw. "Het kan voor veel regen zorgen.”
Wat een pineapple express is, legt Roosmarijn Knol uit in dit radiofragment.
Wat is een pineapple express?
De andere video's gaan over weer en voeding dichter bij huis, de bloemkoolwolken, stapelwolken in de volksmond. De weervrouw: “En dan hebben we ijspannenkoeken, dat zijn ronde ijsschijven die je op water tegenkomt.”
En wat dacht je van de sneeuwdonut. "Dat is een soort hooibaal van sneeuw die is opgerold maar waar de binnenkant is uitgevallen. En daardoor lijkt het net op een donut.”

'Opeens een gat in de sneeuwbal'

In vier afleveringen staat Knol dus stil bij die bijzondere weersomstandigheden. "Ik leg uit hoe ze tot ontwikkeling komen en waar je ze kunt tegenkomen, waar ze hun namen aan te danken hebben."
Een sneeuwdonut.
Een sneeuwdonut. © Flickr/Ellen St. John
Toch even over die sneeuwdonut. Hoe dan? Roosmarijn Knol: "Het luistert erg nauw. Die sneeuwdonut ontstaat uit een losse laag sneeuw, poedersneeuw en waar een laag plakkerige sneeuw bovenop komt. En als daar dan een vlok sneeuw opvalt, bijvoorbeeld uit een boom en de wind krijgt er vat op, dan gaat dat rollen, wordt het steeds groter. Er blijft steeds meer sneeuw aan plakken en als die wind net sterk genoeg is om de sneeuwbal niet kapot te laten gaan maar wel in beweging te houden, dan valt die binnenkant eruit en heb je opeens een gat in die sneeuwbal. Dat lijkt net op een donut."
In plaats van sneeuwdonut wordt ook wel de term sneeuwroller gebruikt, zegt Knol. "Sneeuwdonut klinkt wel leuker natuurlijk."
Het eerste filmpje staat vandaag op het YouTube-kanaal van Weerplaza.