Rijk van Nijmegen

Mega-operatie in Nijmegen: 'Dit wordt een spektakel'

Megaoperatie met loodzware glaswanden in Nijmeegse Stevenskerk.
Megaoperatie met loodzware glaswanden in Nijmeegse Stevenskerk. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een niet-alledaagse operatie in Nijmegen vandaag. In alle vroegte reed er een speciaal konvooi door het centrum dat een zestal loodzware glasplaten voor in de Stevenskerk kwam afleveren. Dé blikvanger in hartje van de Waalstad wordt gerestaureerd en de glasplaten vormen een belangrijk onderdeel van de nieuwe look van de kerk.
De ligging van de kerk maakt het een uitdagende klus, vertelt Paul Schreurs, die als medewerker van Stichting Stevenskerk nauw betrokken is bij de restauratie. "Eerst komt er een kraan. Maar die kraan kan niet in zijn geheel onder de kerkboog door, dus de rest gaan ze voor de hoofdingang van de Stevenskerk opbouwen", legt hij uit.
Een dieplader met daarop de glasplaten zal ook op alternatieve wijze getrokken moeten worden. "Want de vrachtwagen die de dieplader trekt past ook niet onder de boog door. Daar gebruiken ze dan weer een kleinere machine voor om de boel naar binnen te trekken."

Ongelukje in Spanje

Dat het een breekbaar proces is, bleek eerder deze week al toen de vrachtwagen met de glasplaten in Spanje een ongelukje kreeg. "Toen begonnen de platen een beetje te schuiven en moesten ze overgeheveld worden in een andere vrachtwagen", vertelt Schreurs.
De per stuk 3000 kilo zware glasplaten worden geïnstalleerd en afgeleverd door een Nederlands bedrijf, maar vervaardigd in Spanje. De platen zijn verpakt in grote houten kratten die uiteindelijk op hondjes (platen met zwenkwieltjes) naar de laatste halte in de kerk zullen worden vervoerd. "Het wordt een spannende operatie", voorspelt Schreurs. "Waarschijnlijk gaat het heel traag, maar het wordt wel een spektakel."

Complete make-over

De glaswanden zijn onderdeel van de restauratie van de iconische, 750 jaar oude kerk in het centrum van Nijmegen. De complete Noorder- en Zuiderkapel worden nieuw ingericht, de orgelhal wordt gerestaureerd, oude cv-ketels worden vervangen, en zowel de entree als de museumwinkel en de publieksruimte krijgen een complete make-over.
Het meest ingrijpende en bijzondere onderdeel is de vervanging van de naoorlogse houten scheidingswanden van de beide kapellen door de glaswanden. In beide kapellen komen nieuwe vloeren, gemaakt van hergebruikt hout van de scheidingswanden.

Restauratie kost miljoenen

Met de restauratie zijn miljoenen euro's gemoeid. Van het ministerie kreeg Stichting Stevenskerk in 2018 al 5,5 miljoen euro toegekend, ook om de kerk te verduurzamen en toegankelijker te maken.
Ook de gemeente Nijmegen heeft tonnen vrijgemaakt voor het project. Daarnaast profiteert de stichting nog van een subsidieregeling voor Iconische Rijksmonumenten en ontving ze nog een groot bedrag van de VriendenLoterij.