Stedendriehoek

Kinderen krijgen les in gigantische spaceshuttle, om te leren over de aarde

De SpaceBuzz die maandag voor de basisschool in Apeldoorn parkeerde.
De SpaceBuzz die maandag voor de basisschool in Apeldoorn parkeerde. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Op basisschool De Gong in Apeldoorn kregen leerlingen woensdag een wel heel bijzondere les. Daar kwam in alle vroegte een grote vrachtenwagen met een nagebouwde spaceshuttle voorgereden: de SpaceBuzz. Daarin ervaren kinderen hoe het is om de ruimte in te gaan. Dat moet hen laten zien hoe overweldigend mooi, maar ook kwetsbaar de aarde is, naar een idee van astronaut André Kuipers.
"Heel leuk", vertelt Tias uit groep zeven enthousiast na zijn ruimte-ervaring in de SpaceBuzz. "We deden de bril op en dan keek je in de cockpit van een raket." De kinderen werden namelijk door middel van een virtual reality-bril meegenomen op de ruimtereis, terwijl ze in een astronautenstoel zaten die ook nog heen en weer bewoog met de bewegingen die werden gemaakt.
"Ik heb heel veel geleerd van wat astronauten doen. En je ziet vanuit de ruimte de aarde", ervaarde Tias. Die aarde heeft water en zuurstof nodig en daar moeten we goed voor zorgen, weet de basisschoolleerling.
Bekijk hier hoe de kinderen hun ruimtereis maken:
Zijn deze kinderen de André Kuipers van de toekomst?
Docente Saskia Lit is bijna twee jaar bezig geweest om het project naar haar school te halen. "Ik was best zenuwachtig of het allemaal goed zou komen. Maar vanmorgen vond ik het zo supergaaf dat het allemaal gelukt is."
Juf Saskia wilde de kinderen graag door de ogen van een astronaut laten kijken. "Leren over de ruimte, aarde, natuur en techniek. En ook een stukje bewustwording over hoe mooi, maar ook kwetsbaar die aarde is." Zij denkt dat die boodschap wel overkomt. Zelf zette Saskia ook even de bril op en zag dat er duidelijk werd uitgelegd hoe de aarde eruit ziet en wat er momenteel allemaal gaande is.

'Er is maar één aarde'

Bij Amy (bijna 10 jaar) uit groep zeven is dat wel overgekomen. "Van de aarde is er maar één. Als die weg is, is er geen meer", legt zij uit. Dus moeten we 'goed voor de aarde zorgen en geen vuilnis in de natuur gooien'.
Toch zijn er ook kinderen bij wie dat verhaal nog niet zo binnenkomt, ziet Lise Willems die lesgeeft aan groep zeven. "Sommigen weten er ook al wat van en zijn er echt in geïnteresseerd en andere hebben nog geen idee. Die moeten nog wat enthousiaster worden gemaakt. Want het is toch ook een beetje een ver-van-mijn-bed-show."
Het project is na vandaag dan ook niet klaar, stelt Lise. "We gaan er toch meer over praten. De kleine dingen die helpen om te denken aan het milieu en klimaat. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met spullen die we weggooien? Kunnen we die recyclen?" Van dat soort dingen moeten de leerlingen toch meer bewust worden gemaakt, vindt de docente. "Dat gaat eigenlijk elke dag door."

Nieuwe André Kuipers?

Wie weet brengt het project in de toekomst nog wel een nieuwe André Kuipers voort, droomt juf Saskia. "Dat vind ik zo gaaf aan het onderwijs. Dat je kinderen kunt enthousiasmeren voor een bepaald vak. Wellicht triggert dit de kinderen om daar iets mee te doen in de toekomst."