Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Ritje met de bus? Dan ben je volgend jaar een stuk duurder uit

Een ritje in de bus wordt flink duurder.
Een ritje in de bus wordt flink duurder. © RTV Connect
ARNHEM - Wie met de bus wil in Gelderland moet vanaf 1 januari een stuk meer gaan betalen. De kaartjes worden maar liefst ruim 7 procent duurder. “De stijging is meer dan gebruikelijk, maar noodzakelijk vanwege de gestegen kosten”, schrijft de provincie Gelderland.
Het openbaar vervoer heeft het zwaar. De kosten lopen op, vanwege de hogere brandstofprijs en personeelskosten. Ook vallen de inkomsten tegen. Er zitten nog steeds minder mensen in het openbaar vervoer dan voor corona.

2,5 tot 3 miljoen extra

Een van de uitzondering is de Valleilijn, daar gaat de prijs met 2,5 procent omhoog, dat is contractueel zo afgesproken met de vervoerder. Met de hogere prijs wordt zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro meer verdiend.
De provincie werkt op dit moment met veel tijdelijke contracten. Busvervoerders moeten zich inschrijven op een traject en dat is voor een lange periode. Maar de markt is zo onzeker, dat veel vervoerders dat nu niet aandurven. Daarom werkt de provincie met tijdelijke aanbestedingen, in de hoop dat het over een paar jaar wel lukt om langere contracten af te sluiten.

Minder bussen in Ede

Een van die zogenoemde noodconcessies gaat om Veluwe-Zuid. In dat gebied gaan minder bussen rijden, zo verdwijnt een stadslijn in Ede (nummer 6) en gaan stadslijnen 1 en 2 ’s avonds nog maar een keer per uur.
Tussen Ede en Wageningen, een belangrijke verbinding met de universiteit, gaat de bus buiten de spits vier keer per uur rijden. Als het toch te druk wordt, wordt een Campuspendel ingezet.
Ook tussen Arnhem en Apeldoorn verandert er wat. Buslijn C2 gaat ’s avonds nog maar een keer per uur rijden, in plaats van twee keer per uur.