Achterhoek

Gouden tip voor je tuin: doe er niets aan

Anke is druk bezig in haar tuin.
Anke is druk bezig in haar tuin. © Omroep Gelderland
NEEDE - De tuin winterklaar maken, hoe doe je dat eigenlijk? En dan wel op een natuurvriendelijke en vooral diervriendelijke manier. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Sterker nog: het scheelt tijd en moeite omdat je vooral de natuur zelf haar werk moet laten doen. Dus niet te vroeg snoeien, het blad laten liggen en vooral genieten. En dus eigenlijk niet je tuin winterklaar maken.
IVN, het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie is er duidelijk over: laat je tuin zeker in de winter lekker rommelig. Veel dieren overwinteren onder bladeren en takken. En onder bladeren blijven kiemplantjes warm. Nachtvlinders overwinteren als pop in de grond, dus schoffel ’s winters liever niet. Vlinders en rupsen overwinteren in een houtstapel of in een haag, of ze gaan tussen het uitgebloeide, lange gras zitten en in oude bloemknoppen. Ze houden niet van kale grond.

De natuur opkrikken

Anke Hollink is al ruim 20 jaar verbonden aan IVN en heeft de filosofie toegepast in haar eigen riante tuin aan de rand van het Achterhoekse Neede. Bij de aanleg van de ruim één hectare grote tuin, is op allerlei manieren rekening gehouden met de natuurvriendelijkheid.
In deze reportage legt Anke uit waarom je niet te veel moet doen in je tuin:
Gouden tip voor je tuin: doe er niets aan
Anke: "Toen wij hier jaren geleden kwamen wonen, stond er één ding bovenaan, namelijk wat kan ik zelf nog meer doen om de biodiversiteit op te krikken? We hebben daar goed over nagedacht en dat vervolgens uitgevoerd. Dus zijn er in onze tuin nu een paar vijvers, bomen en struiken, waar allerlei vogels, insecten en andere dieren hun plek weten te vinden."
"Ik dacht op een gegeven moment, straks ben ik met pensioen en dan wil ik op een zinvolle manier bezig zijn en blijven. Ik was wijkverpleegkundige en bij IVN heb ik allerlei cursussen gevolgd en ben ik nu ook gids en geef ik les op scholen. Deze week nog aan kleuters, zo leuk!"
Anke legt uit waarom je nog geen vetbollen hoeft op te hangen in je tuin

Zomerhotel en winterhuis

Samen met haar echtgenoot Johnny is Anke het hele jaar bezig de tuin vooral zo diervriendelijk mogelijk te hebben. Nu de winter nadert hebben Anke en haar man alweer het nodige werk verzet.
Anke: "In de zomer hebben we altijd drie verblijven voor egels staan. Die gebruiken ze echt als een soort hotel. Ik loop dan door de tuin en denk dan, wat snurkt er zo overdag? Want egels slapen overdag."
De egels ruziën wat af in de tuin van Anke
"Ze krijgen in de zomer kattenvoer. En nu we richting de winter gaan, hebben we de zomerhuizen vervangen voor de winteronderkomens. Die zijn anders, want die hebben maar één ingang die een beetje omhoog loopt. En er ligt stro en blad in. Nee, ze slapen er nog niet, de winterslaap is nog niet begonnen maar ze zijn al wel aan het zoeken om er eentje te reserveren voor de winter. Bijvoeren moet je in de winter niet doen, ze slapen dan en eten werkt alleen maar verstorend."
Het is belangrijk egels een handje te helpen. De egel heeft het namelijk zwaar, doordat de tuinen vaak teveel aangeharkt zijn of teveel steen bevatten. Ook kan een egel steeds moelijker van de ene tuin naar de andere tuin scharrelen door heggen en muren. Een makkelijke oplossing is om bijvoorbeeld een kleine opening te maken in het hek. De zorg voor egels is van levensbelang voor het diertje ,want jaarlijks worden er naar schatting meer dan 135.000 van deze beestjes doodgereden in het verkeer.

Slakkenhuisjes en dennenappels

Het bijvoeren van vogels is volgens Hollink nu nog niet nodig. Anke: "Dat hoeft pas als alle zaden, bessen en bottels in de tuinen op zijn. Laat daarom de planten staan. Snoeien kun je ook later doen."
Het is nu ook nog warm, pas als het uiteindelijk vriest is het vroeg genoeg om vetbollen en pindanetjes op te hangen, want volgens Anke gaan de bollen anders te snel schimmelen. "En koop goed vogelvoer met veel zaden en pitten, dat is belangrijk om de vogels goed de winter door te helpen", aldus Anke.
Het hotel in de tuin van Anke is al volgeboekt