Rivierengebied

Teleurstelling na vrijspraak in zaak gedumpte hondjes: 'Het is een raar verhaal'

Een van de opgevangen hondjes.
Een van de opgevangen hondjes. © Omroep Gelderland
TIEL - Het team van het dierenasiel in Tiel dat de 24 gedumpte chihuahua's heeft opgevangen, nadat deze in januari werden achtergelaten in Geldermalsen, is geschokt dat de verdachte broodfokker is vrijgesproken. "Wij gingen met goede moed naar de rechtbank", zo schrijft het dierenasiel.
"Er zou gerechtigheid komen voor de 24 hondjes die afgelopen januari gedumpt zijn", zo gaat het asiel verder op Facebook. "Het Openbaar Ministerie had een goede zaak voorbereid." Ze verwijzen naar het dna dat is aangetroffen op touwtjes en de chipnummers die overeenkwamen met de man.

Onvoldoende bewijs

Maar de vrijwilligers van het dierenasiel hadden tijdens de zaak nog goede hoop. "De politierechter trekt zich terug om zijn beslissing te maken. We zijn positief gestemd. Er is zoveel bewijs." Maar dinsdag bepaalde de rechter toch dat er tegen de 51-jarige verdachte uit Tiel onvoldoende bewijs is.
Er is dan wel dna van de broodfokker aangetroffen op een touwtje waarmee een hond zat vastgebonden, maar er kan niet wordt bewezen dat de man op het moment van de dumping de eigenaar was van de dieren. Hij zegt zelf dat hij de hondjes heeft verkocht aan een onbekende uit Houten, waarvan hij geen naam of contactgegevens heeft.

'Touw meegegeven aan koper'

"Op de vraag hoe het kon dat zijn dna gevonden was op de touwtjes, had hij de enorm simpele verklaring dat hij een bolletje touw had meegegeven aan de koper van de hondjes", aldus het dierenasiel. De vrijwilligers van het dierenasiel hebben hun zegje kunnen doen tijdens de rechtszaak. "Het OM deed een superpleidooi."
Dat de verdachte nu is vrijgesproken is een hard gelag voor de vrijwilligers van het dierenasiel. "Wij kunnen er met ons verstand niet bij! Hoe dan? Het enige wat we kunnen zeggen is: don't shop maar adopt."

'Raar verhaal'

Esther Wansing van de dierenambulance Tiel was degene die de 24 hondjes vond. Zij vindt het verdacht dat het dna van de fokker op het touw is gevonden. "Als ze niet van hem waren, hoe komt het dan daar? Het is een raar verhaal."
Nu kan waarschijnlijk nooit met zekerheid worden gezegd wie de dader is. "Heel jammer. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Er wordt nu geen straf opgelegd en dan denken mensen die zoiets willen doen misschien: 'lekker makkelijk'."

Zie ook: